De zorgprofessionals van nu zijn opgeleid in een tijd waar technologie nog geen belangrijk onderdeel was van de opleiding. Daardoor ontstaat er een kloof tussen de bestaande technologieën en de kennis over de mogelijkheden hoe zorgprofessionals deze optimaal kunnen benutten. Om deze kloof te dichten, ontwikkelt ahti een masteropleiding genaamd MITCH voor de Vrije Universiteit Amsterdam. Hierbij heeft ahti als doel om toekomstige zorgprofessionals te trainen in hoe zij gebruik kunnen maken van innovatieve technologie en kostenefficiënte oplossingen kunnen ontwikkelen.

Technologie belangrijk onderdeel voor een beter gezondheidszorgsysteem

Door de veranderingen in het zorgstelsel in 2015 zien we dat technologie een belangrijke rol is gaan spelen binnen zorgvoorzieningen. De inzet van technologie binnen de gezondheidszorg kan op den duur leiden tot kostenefficiëntie, vermindert de druk op het personeel en andere middelen en draagt bij aan een duurzamer gezondheidszorgsysteem. Om een effectief gebruik van innovaties te realiseren, moeten zorgprofessionals over voldoende kennis van technologieën beschikken. Het vermogen om nieuwe oplossingen te kunnen ontwikkelen is ook een belangrijke factor. De meeste zorgprofessionals van nu zijn echter opgeleid in een periode waarin technologie geen belangrijk onderdeel was van het curriculum.

MITCH helpt toekomstige zorgprofessionals met technologie om de gezondheidszorg te verbeteren

De Vrije Universiteit Amsterdam heeft ahti gevraagd om een masteropleiding rondom technologie te ontwikkelen dat als onderdeel fungeert van hun MSc programma (Management, Policy Analysis and Entrepreneurship in Health and Life Sciences). Daaruit is MITCH ontstaan (Management of Innovative Technologies in the Community based Healthcare). Tijdens deze opleiding leren de studenten over eerstelijnstechnologieën en reflecteren ze op de impact die deze kunnen hebben op de gezondheidszorg. Verder leren ze hoe ze behoeften of kansen uit de gezondheidszorg kunnen omzetten in oplossingen op basis van technologie. Met behulp van deze opleiding beschikken deze toekomstige zorgprofessionals over voldoende kennis op het gebied van innovatieve technologie. Daarbij weten ze ook hoe ze tot kostenefficiënte oplossingen moeten komen om zo de gezondheidszorg in zijn geheel te verbeteren.

Status van MITCH

De initiële opzet heeft ahti afgerond. De coördinatie van de opleiding ligt nu in handen van het Athena Instituut van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zie hier de opleiding.

Partners

– Athena Instituut / Vrije Universiteit Amsterdam

Contact

Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem contact op met Guus ten Asbroek (Senior Program Manager)

Bericht delen