Innovatie via toepasbare zorg- en populatie inzichten

Een van de hoofactiviteiten van Ahti is het creëren van inzichten in de stand van zaken in de gezondheidszorg. Er is een enorme rijkdom aan zorgdata beschikbaar. Door zorgdata te combineren met geografische, demografische en sociaaleconomische kenmerken van (niet-)zorggebruikers, kunnen toepasbare inzichten gegenereerd worden. Deze inzichten kunnen ondersteun bieden bij preventie, behandeling of de organisatie en financiering van zorg en welzijn, vanuit het individu of de samenleving als geheel. Hiermee dragen onze data inzichten bij aan innovatie en geven zij handvaten voor het ontwikkelen van effectieve interventies in het hele zorgdomein.

Om data inzichten te creëren werken wij met CBS Microdata. Dit is voor ons niet de enige route voor het gebruik van persoonlijke data in het publieke belang, maar wel de koninklijke route. Vervolgens kunnen wij hier externe datasets aan toevoegen. Dit stelt ons in staat om snel veranderingen en behoeften in de maatschappij te identificeren en daar adequaat op te reageren.

Toegang tot rijke CBS data

Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) beschikt over een unieke verzameling data van alle Nederlanders. Deze data is op geaggregeerd niveau publiek toegankelijk. Daarnaast hebben gelicenseerde instellingen, zoals Ahti, toegang tot onderliggende bronbestanden, met data op een gepseudonimiseerde persoonsniveau. Op basis van deze brondata hebben wij een geïntegreerde analyseomgeving ontwikkeld, waarin demografische en sociaaleconomische kenmerken gecombineerd worden met gedetailleerde informatie over zorggebruik en -kosten.

Met deze analyseomgeving kunnen wij, binnen de regelgeving van CBS, partijen in het zorgdomein ondersteunen bij het inzetten van data inzichten om de toegang, kwaliteit en kosten van zorg te verbeteren. De ondersteuning die wij bieden neemt verschillende vormen aan, en varieert van ‘toegang tot de data’ tot ‘gezamenlijke interventieontwikkeling’. Benieuwd wat ahti voor jou kan betekenen? Neem contact met ons op.

 

Onze projecten

Workshop datagedreven werken

Lees meer

Uitgestelde zorg tijdens de pandemie

Lees meer

GelijkGezond

Lees meer

Benieuwd naar wat we nog meer doen? Ga dan naar deze pagina, om al onze projecten te bekijken.

Lees verder