Bij ahti kijken we met interesse naar verschillende nieuwsitems op het gebied van gezondheid, data en innovaties die van invloed zijn op zorg. Zo doen we nieuwe inzichten op en discussiëren we over mogelijke verbeteringen in de zorg. Afgelopen weken zagen we deze items in het nieuws langskomen en dit delen we graag met jullie.

1. Werkgevers gaan trekken aan data-uitwisseling in de zorg – Skypr, 27-07-2020
VNO-NCW en MKB-Nederland gaan ict-leveranciers in de zorg actief benaderen om afspraken te maken over onderlinge gegevensdeling. In combinatie met een aantal andere maatregelen hopen de werkgevers Nederland zo om te vormen tot de kraamkamer van duurzame, betaalbare en digitale zorg.

2. Johns Hopkins’ dashboard: The people behind the pandemic’s most visited site – CNN, 11-07-2020
If the year 2020 is good for anything, it’s the lesson that during a crisis, anyone who builds a better mousetrap will find the world beating a path to his door. A humble team at Johns Hopkins University in Maryland reminded the world of late poet Ralph Waldo Emerson’s phrase when they created a real time tracking map of coronavirus cases and deaths. And the world came to their door. They report that the site, plus downloads of its data, hosts three to five billion interactions daily. By their measurement, interactions include uses of the public dashboard and requests from a separate website for the underlying data used by news outlets and others who design their own maps and graphics.

3. Marcel Levi staat de ene dag als ic-arts aan het bed en zit de volgende dag als directeur op het pluche – Volkskrant, 24-07-202
In de Volkskrant een interview met Marcel Levi, internist en sinds 1 januari 2017 CEO van het University College London Hospitals (UCLH). Daarvoor was hij bestuursvoorzitter van het AMC. De Nederlander Marcel Levi had in het middelpunt van de Britse coronastorm een dubbelrol als ziekenhuisdirecteur en ic-arts. ‘Heel on-Engels.’ Hoe heeft hij de eerste golf doorstaan?

 

Wie is verantwoordelijk voor preventie en wie heeft er voordeel aan?

4. Oproep aan minister: ‘Onderwijs heeft sleutel stijgende zorgkosten in handen’ – NOS, 04-07-2020
En De echte oplossing voor de stijgende zorgkosten vind je niet in de zorg, maar in het onderwijs – FD, 04-07-2020
De echte oplossing voor de stijgende zorgkosten ligt niet bij de zorg, maar bij het onderwijs. Een gezondere leefstijl kan veel klachten voorkomen en preventie zou daarom in het onderwijs verankerd moeten worden. Dat staat in een opiniestuk in het FD, dat is ondertekend door 44 hoogleraren, bestuursvoorzitters en medici.

5. De gezonde basisschool van de toekomst: van leer- naar leefschool – Sociaalweb, 22-07-2020
Recentelijk riepen 44 hoogleraren, bestuursvoorzitters en medici op om in het onderwijs meer aandacht te besteden aan leefstijl en preventie. Dat zou op termijn bijdragen aan het terugdringen van de alsmaar stijgende zorgkosten. Als reactie hierop deden Bas Wijnen en Tom van Yperen een oproep om die preventie vooral via een integrale aanpak uit te voeren.(1) Het onderwijs kan het immers niet alleen. En de vraag blijft: werkt zo’n aanpak dan wel? In Zuid-Limburg loopt al 5 jaar lang een proef waarin we laten zien hoe het onderwijs haar deuren opende om zo die integrale aanpak mogelijk te maken. En het werkt!

Private value vs. public value

6. ‘AI Healthcare’ Stocks Will Mint The World’s First Trillionaire – Forbes, 15-06-2020
You won’t read about these stocks in the mainstream media. The average investor doesn’t even know they exist. But don’t let that fool you: because a small “hidden” group of companies is figuring out how to merge artificial intelligence with medical technology.
I call them “AI healthcare stocks.” In a minute, I’ll tell you why they’re hands down the #1 way to make big money in AI stocks. But first you must understand: not everyone’s excited about AI.

7. ‘Marktwerking moet terugkomen in zorgstelsel in 2021‘ – BNR, 27-07-2020
De roep van minister Hugo de Jonge om méér centraal te regelen en minder concurrentie in de zorg is te eenzijdig. De afgelopen maanden is juist gebleken dat er weinig te klagen is over het bestaande stelsel. Dat zegt Dirk Jan van den Berg, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, in BNR Zakendoen. Zinnige zorg is uiteindelijk belangrijker dan de structuur, zegt hij. BNR, 27-7-2020

8. Mantelzorgers in loondienst bij zorginstellingen, ministerie sceptisch – NOS, 08-07-2020
En Limburgse instelling betaalt voor mantelzorg: ‘Wij zien dat het onze bewoners goed doet’ – Volkskrant, 08-07-2020
Voor het eerst nemen zorgorganisaties mantelzorgers in loondienst. Ze krijgen 10 tot 15 euro per uur om maximaal zes uur per week voor bijvoorbeeld hun zieke vader of moeder te zorgen, meldt de Volkskrant. De instellingen willen daarmee inspelen op de vergrijzing en het toenemende personeelstekort in de zorg. Familieleden konden zich al voor een aantal zorgtaken laten inhuren via een persoonsgebonden budget, maar mantelzorgers in loondienst is een nieuw fenomeen.

9. Medtech leaders prioritize technology and consumers – Deloitte, 23-07-2020
Findings from a new survey and analysis of earnings calls in the first half of 2020
Medtech companies consider technology key to success in today’s markets, but they also rate this area as their top challenge. To bridge this gap, they need to integrate features that enable digital well-being and virtual health into their products.

Categorieën: Nieuws

Bericht delen