Bij ahti kijken we met interesse naar verschillende nieuwsitems op het gebied van gezondheid, data en innovaties die van invloed zijn op zorg. Zo doen we nieuwe inzichten op en discussiëren we over mogelijke verbeteringen in de zorg. Afgelopen weken zagen we deze items in het nieuws langskomen en dit delen we graag met jullie.

Data – de ‘publieke’ kant

1. Is schoolsluiting de schade aan kinderen waard? – NRC, 22-01-2021
In dit artikel vertelt Mark Verhagen, een onderzoeker waar ahti veel mee werkt, hoe hij aan de hand van beschikbare data analyses kon maken over de leerachterstand t.g.v. de eerste lockdown.
De schadelijke lockdowneffecten voor kinderen en tieners blijven in de dagelijkse coronagrafieken onzichtbaar. Worden ze genoeg meegewogen? Bij de crisisdiensten in de jeugdpsychiatrie is het druk, kinderen zijn banger en negatiever en anorexia neemt toe. „Het hele steunsysteem, van sportclubjes en een lieve juf, is weggevallen.”

2. Datastrategie Amsterdam 2021

Van online werken, winkelen tot het onderhouden van relaties. Ons leven speelt zich steeds meer digitaal af. Veel van wat we online doen wordt opgeslagen als data. Niet alleen thuis, maar ook in de publieke ruimte. Op veel plekken in de stad hangen bijvoorbeeld sensoren; van de gemeente maar ook van commerciële partijen. Dankzij data hebben we beter zicht op wat er gebeurt in de stad. En kunnen we bijvoorbeeld informatie delen over waar het druk is in de stad zodat u deze plekken kunt vermijden. Maar de voordelen die dit oplevert, mogen niet ten koste gaan van het recht op vrijheid en privacy.

Data – de ‘private’ kant

3. Syntegra Partnering with National Institutes of Health (NIH) and the Bill and Melinda Gates Foundation to Democratize Access to the Largest Set of COVID-19 Patient Records – CISION PR Newswire, 18-01-2021

Deal will play vital role for researchers around the world to work on treatment and vaccines

4. Vijf ongekozen mannen kunnen zomaar de stekker uit het Witte Huis trekken – NRC, 11-01-2021
Dat de slaap van de Rede monsters voortbrengt weten we al sinds Goya’s laat-18e eeuwse ets met die titel. Zo bezien werd de Rede maar net op tijd wakker in de Verenigde Staten, waar twaalf dagen voor het einde van zijn presidentschap een op het oog gecoördineerde actie van de Grote Tech Vijf de machtigste man ter wereld van zijn favoriete machtsmiddel beroofde.

5. Big Tech twijfelt niet meer: Trump wordt geblokkeerd – NRC, 11-01-2021
Censuur: Maandagochtend sloot Amazon de toegang af tot Parler, het sociale medium voor extremistische Trump-aanhangers. Protesterende Amazon-werknemers krijgen hun zin.

6. ‘Ze schrikken van hun eigen macht’ – De Groene Amsterdammer, 20-01-2021
Als luis in de pels van Silicon Valley zag Marietje Schaake jarenlang hoe tech-bedrijven hun macht bagatelliseerden. De coronacomplotten en de Capitool-bestorming legden pijnlijk bloot dat wat online gezegd wordt, de democratie kan ontwrichten.

Healthtech ondernemen

7. Adyen-investeerder steekt €25 mln in zorgstart-up Quin – FD, 18-01-2021
De bouw van een digitaal platform waarop patiënten op afstand met hun gezondheidsklachten terechtkunnen, kan de werkdruk voor huisartsen verlagen, zegt zorgondernemer Bart Malenstein. ‘Wat we allemaal verwachten van huisartsen is bizar.’

8. Farma-industrie is terug van weggeweest – FD, 26-01-2020
Big farma’ groeit en bloeit, ook in Nederland. Farmaceutische bedrijven investeren hier momenteel voor miljarden euro’s in de productie van geneesmiddelen. Dit zijn zes van de belangrijkste bedrijven.

9. State Of Healthcare Report: Investment & Sector Trends To Watch – CB Insights

10. Verwijsplatform ZorgDomein haalt Rabobank binnen als aandeelhouder – 26-01-2021
ZorgDomein, een technologiebedrijf dat het leeuwendeel van de verwijzingen tussen huisartsen en ziekenhuizen regelt, heeft een nieuwe grootaandeelhouder. Rabobank neemt het 34%-belang van het Amerikaanse private-equityhuis Levine Leichtman voor een onbekend bedrag over.

En: ZorgDomein versnelt met nieuwe aandeelhouder Rabobank digitalisering zorg – Zorgvisie, 26-01-2021

11. Nederlandse app helpt Britse ziekenhuizen met virtuele covid-afdelingen – FD, 24-01-2021
Overbelaste Britse ziekenhuizen proberen schaarse bedden vrij te maken door patiënten later op te nemen en eerder weer naar huis te sturen. Om dat mogelijk te maken, heeft het nationale zorgsysteem NHS contracten afgesloten met twee technologiebedrijven, Huma en het Nederlandse Luscii.

Financiering in/van de zorg

12. Minder marktwerking in de zorg, maar hoe dan? – Het FD, 9-1-2021
De zorg wordt een van dé thema’s van de verkiezingen. De marktwerking is te ver doorgeschoten, daar zijn alle politieke partijen het over eens. Maar hoe het dan anders moet, verschilt per partij. Betaling per behandeling moet in ieder geval verdwijnen en specialisten moeten in loondienst. Zo schrijft het FD in een achtergrondartikel.

13. NZa kan kostenverschillen nog niet kwijt in tarief verpleeghuizen – Skipr, 21-01-2021
De kostenverschillen tussen aanbieders die verpleeghuiszorg van dezelfde aard en kwaliteit leveren liggen op ongeveer 7 procent. Dat constateert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op basis van een integrale vergelijking van een kleine 300 aanbieders. De uitkomsten geven volgens de NZa een indicatie van de ‘potentiële verbeterruimte’ in de verpleeghuiszorg, maar het model biedt nog onvoldoende houvast voor een nieuwe bekostigingssystematiek.

14. Minister De Jonge zet kostenonderzoek verpleeghuizen door – Zorgvisie, 15-10-2019
Minister Hugo de Jonge van VWS houdt vast aan een integrale vergelijking van verpleeghuizen op de kosten die ze maken. Verpleeghuizen werken onder protest mee aan het NZa-onderzoek. Brancheorganisatie ActiZ vreest dat er verschillen ontstaan in tarieven tussen verpleeghuizen.

15. Ruziën over de integrale vergelijking verpleeghuizen – Zorgvisie, 21-02-2020
Verpleeghuizen vrezen dat de ‘integrale vergelijking’ van verpleeghuizen de opmaat is voor een bezuinigingsronde. De Nederlandse Zorgautoriteit werft buiten het formele overlegcircuit draagvlak voor de nieuwe bekostiging.

Preventie

16. Zorgverzekeraars willen meer aan regionale preventie doen – Zorgvisie, 20-1-2021
Zorgverzekeraars Menzis, Zilveren Kruis en CZ willen dat een volgend kabinet zorgverzekeraars meer ruimte biedt voor een regionale aanpak van preventie. Daarbij willen de verzekeraars ook intensiever optrekken met gemeenten. Dat bleek bij een webinar van Menzis met als gasten de boegbeelden van Zilveren Kruis en CZ, en de wethouders van Rotterdam en Aalten.

17. Minder pillen, meer paprika’s – Trouw, 23-1-2021
Terwijl de vaccinatiecampagne op stoom komt, zitten leefstijlartsen- en coaches zich hardop te verbijten. Door de focus op de medische aanpak blijft er een enorme kans liggen. Zij vragen zich af: waar blijft toch die grootscheepse leefstijlcampagne?

COVID-19

18. Zolang er corona is in Afrika, loopt de hele wereld gevaar – Volkskrant

Voor vaccinaties hebben vele landen het dubieuze voorbeeld van ‘America First’ gevolgd, stelt Tobias Rinke de Wit.

 

Categorieën: Nieuws

Bericht delen