Voorronde Zorginnovatieprijs: interview met genomineerde The Clear Health Program

Nieuws

Op 9 februari a.s. organiseren de Zorg2025 partners (Amsterdam Economic Board, Rabobank, SIGRA, Smart Health Amsterdam en ahti – Amsterdam health & technology institute) de regionale voorronde voor de Zorginnovatieprijs 2021, regio Noord-Holland & Flevoland. Wil je er online bij zijn? Meld je dan nu aan!

Graag stellen we jullie voor aan de genomineerden. Komende dagen delen we interviews met alle genomineerden. Vandaag de beurt aan Madelon Bracke en Piet Hein van Dam van The Clear Health Program.

Wat doet The Clear Health Program?

Als ik nu iets wil doen aan mijn gezondheid, kan ik nu een paar dingen doen. Ik kan bijvoorbeeld gaan sporten of ik kan gezond gaan eten en dieetadvies inwinnen door een gezond kookboek te gebruiken. Ik hou zelf van het kookboek van huisarts Tamara de Weijer Eet beter in 28 dagen. Maar hoewel het een fijn boek is, is er veel mis met het gebruik van een boek. Allereerst is jouw reactie op voeding anders dan dat van mij. Je wilt weten wat het effect is van voeding op je energie , bloedsuiker en cognitieve scherpte, en dat is voor elke persoon anders. Een boek is ook statisch, terwijl jij dat zelf niet bent. Wat nu werkt, kan over een tijdje anders zijn en het boek beweegt niet met je mee. Daarnaast kun je een boek wel lezen, maar je krijgt geen feedback over hoe je het doet, of je het goed doet of dat je iets moet aanscherpen. En het is niet contextueel: je krijgt geen tips over wat je vanavond moet eten op basis van wat je gaat doen of hoeveel calorieën je al hebt ingenomen of hebt verbrand door activiteiten. Je weet niet wat je moet innemen om in balans te zijn.

En daar komt The Clear Health Program om de hoek kijken. We gebruiken de technologie die je al in je broekzak hebt zitten en we zetten die rekenkracht in om aan het werk te gaan voor jou. We gebruiken een apparaatje dat je bloedsuikerspiegel meet en signalen geeft welke voeding goed is voor jou. Na het programma van 2 weken waarin we alles ijken en zo’n 50 tot 100 zaken testen, helpen we je met een persoonlijke dieet en advies. In de toekomst willen we ook een vervolgadvies aanbieden, om te kijken of er zaken veranderd zijn.

Tot voor kort moest je, om te weten wat goed is voor je lichaam, veel uitproberen en uitsluiten, ofwel met hulp van een arts of op eigen houtje. Wat mooi is aan The Clear Health Program is dat we nu daadwerkelijk kunnen meten wat werkt in je lichaam. Real-time! Er is in de diabetes-hoek veel bekend, maar dit is bijna altijd in een klinische setting (dus niet thuis). Met The Clear Health Program bieden we een wearable device voor iedereen. Dan kun je zelf monitoren wat er in je lichaam gebeurt en hands-on aanpassingen doen in je persoonlijke dieet. Je ziet wat er gebeurt, het blijft beter hangen en de verleiding om terug te vallen is stuk kleiner geworden. Het is Motivation by visualisation: we geven je hands-on handvaten om actief je eigen voedingspatroon te volgen.

The Clear Health Program Team

Piet Hein van Dam is de oprichter en CEO en wordt bijgestaan door co-founder en wetenschappelijke directeur Madelon Bracke. Daarnaast zijn er nog 7 collega’s: een datascientist, een tech lead, een programmamanager die focust op de ontwikkeling van het product, een marketingspecialist, een designer die visualiseert wat de klant wil en 2 stagiaires die zich richten op user experience.

Alles is gestart toen Piet Hein iets nieuws wilde gaan ontwikkelen. “Ik ben een echte data-ondernemer, met een focus op data science. Ik heb al diverse data-startups geleid, maar had nog nooit een bedrijf van scratch opgestart. Ik zag vooral op tegen de eerste 4 jaar van een startup. Ik sloot mij uit nieuwsgierigheid aan bij Antler, een startup generator. Daarin werden koppels gevormd tussen startup ondernemers die de wereld willen veroveren. Ik vormde een koppel met biowetenschapper Georges. Wij wilden ons bezighouden met Longevity, het stopzetten van het biologisch ouder worden. Maar toen we mensen en organisaties gingen interviewen, bleek dat het ouder worden meer problemen gaf dan dat het ging oplossen. We zaten in zak en as, in onze eigen Valley of Despair.

In die zomer ging ik zelf mijn bloedsuiker meten met een bloedsuikermeter om inzicht te krijgen in mijn voedingspatroon. Veel mensen vroegen mij wat het was en wilden het ook uitproberen. Ik stuurde de link op die verwees naar de producent, zodat mensen de sensor zelf konden bestellen. Iets later kwamen ze dan terug bij mij: wel leuk om dit te zien, maar wat betekent het? Heb je niet een programma erbij? Mensen bleven vragen, waardoor we merkten dat er behoefte was aan informatie, een servicelaag bovenop de sensor. Zo zijn we toen gestart.

We bedenken al naargelang de behoeftes die we zien hoe we die kunnen vervullen. We bewegen steeds meer van een individuele aanpak richting de zorg. Zo hebben we een aantal klanten die bijvoorbeeld Diabetes 2 hebben en minder medicatie willen gebruiken. Ze willen zelf weten wat voeding in hun lichaam met ze doet. Wij helpen ze op basis van data inzicht te krijgen, maar geven ook tips hoe je daar acties aan kunnen hangen die goed zijn voor je gezondheid en energieniveau. We zijn geen medisch bedrijf en raden aan als er inzichten uitkomen die medische acties nodig hebben, dit met je huisarts te bespreken. Maar we merken ook dat artsen The Clear Health Program gaaf vinden en het gebruiken om mensen gericht dieetadvies te geven.

Wij zouden The Clear Health Program graag toegankelijk willen maken voor iedereen, en zo iedereen de mogelijkheid geven om de beste en gezondste versie van zichzelf te mogen worden. En dat doen we liever morgen dan overmorgen.

Zorginnovatieprijs

We werden getipt door iemand, dat de Zorginnovatieprijs iets voor ons zou zijn, en dat is het ook. Alleen al het feit dat we genomineerd zijn, laat zien dat we erkenning krijgen in het zorgdomein en als serieuze speler gezien worden. We zijn blij dat dat de zorg dat ziet en erkent. Dit is het veld waar we grote impact kunnen maken op individuele levens.

We hopen dat de Zorginnovatieprijs ons zichtbaarheid zal geven, juist ook in het zorgdomein. En daarnaast hopen we op versnelling. Er zijn enorm veel goede ideeën in de gezondheidszorg, maar het duurt soms lang voordat zo’n idee geïmplementeerd wordt. Wij staan zeker open om te experimenteren en pilotprojecten te starten met partners om te kijken hoe The Clear Health Program ingezet kan worden om gezondheid te verbeteren. Dat kunnen verzekeraars zijn of klinische partners of zorgprofessionals die openstaan om een partnership aan te gaan en uit te testen waar dat nodig is. We hebben versnelling nodig om de systematisch problematiek van de westerse welvaart aan te pakken. We willen ons dieet aanpakken bij de wortel, samen de schouders eronder zetten om het beter aan te pakken. Dat kan!

Meer weten over The Clear Health Program? Bekijk de website! Of kom kijken op 9 februari bij de regionale voorronde voor de Zorginnovatieprijs 2021. Meld je aan via Eventbrite. 

Benieuwd naar de andere genomineerden?

Lees het interview met Emma Zorgt en Attendi.