Op 9 februari a.s. organiseren de Zorg2025 partners (Amsterdam Economic Board, Rabobank, SIGRA, Smart Health Amsterdam en ahti – Amsterdam health & technology institute) de regionale voorronde voor de Zorginnovatieprijs 2021, regio Noord-Holland & Flevoland. Wil je er online bij zijn? Meld je dan nu aan!

Graag stellen we jullie voor aan de genomineerden. Komende dagen delen we interviews met alle genomineerden. Vandaag de beurt aan Diederik de Rave van Attendi.

Wat doet Attendi?

Attendi is gebaseerd op een Amerikaans concept, waarbij het gesprek tussen patiënt en arts als bron van data wordt gebruikt om gegevens in het EPD op te slaan. Het is in Nederland zo dat artsen 37% van hun tijd gebruiken om administratie te doen. Gegeven de groeiende zorgvraag is dat zonde van de tijd en het zorgt voor veel frustratie. In Amerika maken ze gebruik van zogenaamde medical scribes die notities maken van het gesprek tussen arts & patiënt. De digitale scribe is in deze ontwikkeling een volgende stap. Wij willen deze innovatie op een veilige manier beschikbaar maken in Nederland. Ons doel is om zo veel mogelijk administratie uit handen te nemen van een arts met behulp van slimme spraaktechnologie. Naarmate de technologie beter wordt is steeds minder menselijk handelen nodig. Zo ontstaat er naast een complete bron van informatie meer tijd voor persoonlijke zorg.

Team Attendi

Attendi is door mij opgericht samen met collega oprichter Berend Jutte. Ik hou mij bezig met het algemene reilen en zeilen van Attendi en Berend richt zicht als CTO op de techniek. Daarnaast beschikken wij over een Speech Engineer, een Clinical NLP Engineer en een Software Engineer die de applicatie bouwt. We hebben parttime ook een arts aan ons verbonden als Medical Lead. Verder maken we afhankelijk van het aantal projecten die lopen gebruik van freelancers. We hebben het team uit kunnen bouwen afgelopen september omdat we een financiële impuls hebben ontvangen van het RVO.

Ik kom uit een gezondheidszorg-gezin en ik wilde eigenlijk altijd al ondernemen in de zorg. Ik begon mijn loopbaan bij een grotere multinational, maar was na 4 jaar uitgeleerd en wilde toen zelf een onderneming gaan starten. Maar eerst ging ik op reis. In Bolivia kwam ik Berend tegen. Berend had al een eigen bedrijf waar hij data projecten uitvoerde voor opdrachtgevers. Samen gingen we brainstormen over mogelijke toekomstplannen en daarbij was een uitgangspunt: hoe kunnen we slimme mensen met verstand van technologie inzetten op relevante maatschappelijke uitdagingen.

We zagen de ontwikkeling van digital scribes in de Verenigde Staten en raakte direct enthousiast over de mogelijkheden in Nederland. In de bus over de zoutvlakte van Uyuni zaten we met Omar, die op dat moment kunstmatige intelligentie studeerde in Amsterdam, en we grapten dat hij onze eerste medewerker zou worden. Thuisgekomen zijn we aan de slag gegaan en hebben we 6 maanden fulltime gewerkt aan ons plan. En na 8 maanden werd Omar zoals afgesproken onze eerste werknemer. Je zou dus kunnen zeggen dat het idee van Attendi geboren is op de zoutvlakte van Uyuni.

Wat zijn jullie toekomstplannen en -wensen?

Onze droom is dat we een bijdrage kunnen leveren aan de Nederlandse zorg door iedere zorgprofessional zo veel mogelijk toe te laten komen aan dat waarvoor ze de zorg in zijn gegaan: persoonlijke zorg met aandacht leveren. Dat realiseren we door met behulp van technologie zo veel mogelijk andere noodzakelijke werkzaamheden bij ze weg kunnen nemen. We beginnen klein door gesprek voor gesprek te bekijken wat de gewenste documentatie is en hoe we dit slim kunnen realiseren. Beetje bij beetje proberen we onze impact te vergroten. We hopen met ons werk niet alleen zorgprofessionals te enthousiasmeren, maar ook jonge talenten die keuzes maken wat voor werk ze willen gaan doen. We zijn ervan overtuigd dat werken aan de gezondheidszorg van morgen een stuk interessanter is dan het optimaliseren van bijvoorbeeld advertenties.

Wat verwacht je van de Zorginnovatieprijs?

Daan Donkers van Gemeente Amsterdam / Smart Health Amsterdam wees mij op het bestaan van de prijs. Het leek ons meteen interessant omdat we denken dat dit een goede manier is om je innovatie onder de aandacht te krijgen in het zorgdomein. We vinden het goed dat innovaties op deze manier omarmd worden om samen te innoveren. We vinden het ook leuk om te zien wie de overige twee genomineerden zijn, die doen ook interessante dingen.

We zijn maatschappelijk betrokken, maar ook competitief. Dus we willen graag winnen en we kunnen de prijs ook goed gebruiken om door te investeren in de kwaliteit van ons product. Verder zou het mooi zijn als we de resultaten die we hebben geboekt in het netwerk van ziekenhuizen en andere zorginstellingen breder kunnen uitdragen en verbindingen kunnen leggen met partners in het netwerk die een startend bedrijf zoals wij verder willen helpen.

Meer weten over Attendi? Bekijk de website! Of kom kijken op 9 februari bij de regionale voorronde voor de Zorginnovatieprijs 2021. Meld je aan via Eventbrite. 

Benieuwd naar de andere genomineerden?

Lees het interview met Emma Zorgt.

Op vrijdag delen we het met The Clear Health Program.

Categorieën: Nieuws

Bericht delen