Op 6 september organiseren we onze komende Zorg2025 bijeenkomst ‘Data delen in de zorg – wat heeft de praktijk hieraan?’. Projecten rondom het delen van zorgdata – en het optimaliseren ervan – kom je overal tegen. De belofte is vaak dat deze de kwaliteit van zorg aanzienlijk zullen verbeteren. Maar wat betekent dit nu écht voor de zorgverlener? En voor de patiënt of cliënt?

We hebben drie sprekers uitgenodigd om over dit thema te vertellen. Graag stellen we je voor aan Marijn Vonk, founder van Syntho, een startup die m.b.v. AI synthetische ‘data twins’ genereert en zo privacy van gegevens waarborgt. Hij is hoofdverantwoordelijk voor de softwareoplossing die Syntho levert aan zorgklanten.

Lees ook de interviews met sprekers Lies van Gennip, kwartiermaker Gezondheidsdata Infrastructuur bij Amsterdam Economic Board, en Bob Verhagen, oprichter van Buurtdokters.

“Mijn achtergrond is technisch van aard. Ik was voorheen Cyber Security specialist en AI software ontwikkelaar, ik ben o.a. ook bij het Groningen UMC werkzaam geweest. Samen met de andere founders van Syntho wilden we een oplossing bieden om met data & data gedreven innovatie de zorg beter te maken. Dit doen wij met AI gegenereerde synthetische data. Via ons zelfservice platform kunnen zorginstellingen een ‘digitale tweeling’ genereren van hun data. Zo kun je bijvoorbeeld snel en automatisch een volledig synthetische versie van je EPD database genereren, met het verschil dat er in deze ‘synthetische tweeling’ geen persoonsgegevens meer te onderscheiden zijn. Je houdt hierbij dezelfde eigenschappen in de data waarmee je onderzoek kunt doen voor jouw specifieke toepassing, maar dan zonder de privacy issues die vaak spelen.

Kun je een tipje van de sluier oplichten wat je ons gaat vertellen op 6 september?

We zien de laatste tijd dat de hoeveelheid data gedreven AI projecten toeneemt, terwijl aan de andere kant minder dan 5% van de oplossingen daadwerkelijk in productie genomen worden. De oorzaak is vaak een tekort aan hoge kwaliteit data. De uitdaging ligt deels bij ziekenhuizen zelf, doordat veel data ‘op slot’ zit door privacy regelgeving. Deels ligt het bij de patiënten die hun gegevens niet durven af te staan. Tijdens Zorg2025 wil ik laten zien hoe je die data van het slot kunt halen.

Wat denk jij dat een grote uitdaging is op het gebied van data en zorg?

Ik denk dat de grootste uitdaging ligt op het toegankelijk maken van kwalitatief hoogstaande data. Zoals ik eerder vertelde zit veel data op slot, of is er alleen toestemming om die data te gebruiken voor een specifiek doeleinde. Als je vervolgens de data voor een ander onderzoek, analytics of software testen voor (nieuwe) digitale producten wil gebruiken, moet je opnieuw toestemming vragen. Dit zijn langlopende processen met veel papierwerk. De grote uitdaging is om toegang tot zorgdata te verbeteren, en daarmee ook de snelheid, veiligheid en kwaliteit van de data. Dat is de missie van ons bedrijf, om met behoud van datakwaliteit het proces en de toegang tot data te verbeteren.

Wie zou je willen uitnodigen om op Zorg2025 mee te praten over dit thema?

Ik zou eigenlijk iedereen willen uitnodigen die zich wil inzetten voor verbeteringen in de zorg. Ziekenhuizen, zorgleveranciers, pharma en andere zorginstellingen die willen onderzoeken hoe we op een goede manier kunnen werken met zorgdata.

Hoe ziet jouw ideale toekomst eruit op het gebied van data in de zorg?

Mijn ideale toekomst is een toekomst waarin meer wordt samengewerkt rondom data. Binnen zorginstellingen, maar ook tussen instellingen onderling én met leveranciers en patiënten. Er zijn al mooie voorbeelden waar het wel gebeurd, maar zou nog veel meer en beter kunnen. Om zo samen tot betere zorg te komen, dat zou een ideaal toekomstbeeld zijn.”

Categorieën: Nieuws

Bericht delen