Op 6 september organiseren we onze komende Zorg2025 bijeenkomst ‘Data delen in de zorg – wat heeft de praktijk hieraan?’. Projecten rondom het delen van zorgdata – en het optimaliseren ervan – kom je overal tegen. De belofte is vaak dat deze de kwaliteit van zorg aanzienlijk zullen verbeteren. Maar wat betekent dit nu écht voor de zorgverlener? En voor de patiënt of cliënt?

We hebben drie sprekers uitgenodigd om over dit thema te vertellen. Graag stellen we je voor aan Bob Verhagen, oprichter van Buurtdokters.

Lees ook de interviews met sprekers Lies van Gennip, kwartiermaker Gezondheidsdata Infrastructuur bij Amsterdam Economic Board, en Marijn Vonk, founder van Syntho.

Hoe ben je vanuit jouw rol bezig met de impact van data delen op de dagelijkse praktijk & ervaring in de zorg?

Als gezondheidseconoom heb ik het altijd al leuk gevonden om met een maatschappelijk bril op veranderingen op schaal te introduceren. Daarom ben ik twee jaar geleden gestart met Buurtdokters, om de huisartsenzorg innovatief en toekomstbestendig te maken.

De huisartsenzorg staat onder druk, o.a. door de toenemende zorgvraag, de moeizame doorgang van innovaties en de verwachtingen van de nieuwe generatie huisartsen rondom het uitvoeren van hun vak.Daarom hebben we met Buurtdokters een model opgezet, waarbij we samen met een of meer huisartsen medeverantwoordelijk zijn voor een praktijk. We regelen het praktijkmanagement en denken mee over toekomst en innovaties.

Daarbij hoort ook data delen: hoe kunnen we slimmer en handiger gaan werken, voor zowel zorgverleners als patiënten? Hiervoor werken we met een eigen patiëntenportaal voor huisartsen.

Wat denk jij dat een grote uitdaging is op het gebied van data en zorg?

Als eerste hebben we een probleem rond de systemen die niet op elkaar aansluiten: als bijvoorbeeld een huisartspraktijk in de middag waarneemt voor een andere praktijk en de hissen verschillen, dan krijg je geen toegang tot het dossier van de patiënt. Dit zorgt ervoor dat er geen passende zorg verleend kan worden.

Ten tweede werkt de huisarts nu overwegend reactief, en dit zou proactief kunnen worden. Dit kunnen we realiseren door embedding van data in het werkproces? 'Data’ hebben is leuk, maar als het niet op juiste moment wordt aangeboden, kun je er weinig mee. De waarde van data hangt dus vooral af van embedding in het werkproces. Een voorbeeld waarbij goed gebruik van data zou kunnen helpen, is hoeveel tijd je nodig hebt per patiënt. Nu is er een standaard tijd van 10 of 15 minuten per patiënt. Sommige patiënten zijn in 5 minuten geholpen, bij anderen heb je 20 of soms wel 35 minuten nodig, vaak afhankelijk van de kwetsbaarheid van de patiënt. De ruwe data wie er kwetsbaar is, die is er al lang. Maar het inzetten van die data om te bepalen bij welke patiënt je welk proces moet volgen, dat is niet met elkaar gekoppeld.

Als laatste speelt er een probleem bij het verzamelen van data. We laten met pgo’s steeds meer data door patiënten zelf verzamelen, van patiënt naar zorgverlener toe. Maar wie heeft de verantwoordelijkheid voor bekijken en beoordelen van die data? En leidt meer data niet ook tot meer vals-positieven? Over dit soort dilemma’s zou ik willen spreken op de Zorg2025 bijeenkomst.

Wie zou je willen uitnodigen om op Zorg2025 mee te praten over dit thema?

Er zijn best veel nationale en internationale zorginnovaties die de 1e lijn willen intrekken. Zij staan voor 2 uitdagingen: koppeling van hun innovatie in het werkproces van de huisarts en opschaling van de innovaties in een verspreid huisartsenlandschap. Dus als er organisaties zijn die met hun innovaties de huisartspraktijk in willen gaan, dan nodig ik die graag uit om te bespreken hoe zij aansluiting kunnen krijgen bij dit veld.

Hoe ziet jouw ideale toekomst eruit op het gebied van data in de zorg?

Ik geloof in een Vendor Neutral oplossing, op basis van de standaard van openEHR. OpenEHR zorgt ervoor dat het datamodel en toegang tot data worden losgekoppeld van de leverancier van het datasysteem. Het bevordert innovatie op de interface en het werkproces van de zorgverlener, in plaats van bescherming van de data. Zo geef je toegang aan iedereen die op een veilige manier omgaat met de data, kwalitatief én privacy minded.

Categorieën: Nieuws

Bericht delen