Steeds meer kinderen hebben tegenwoordig te maken met overwicht en groeiende gezondheidsproblemen. Daarbij is een positieve houding tegenover je gezondheid op jonge leeftijd erg belangrijk. Samen met Stichting Jong Ondernemen wil ahti daarom een educatief programma over gezondheid & ondernemerschap ontwikkelen om kinderen bewuster te maken van hun gezondheid. 280 basisscholen doen mee en ontvangen een lespakket. Het programma is geëindigd met de Youth4Health Challenge waarin we kinderen uitdagen om na te denken over technologische oplossingen voor een betere gezondheid. De Challenge vindt plaats in ScienceMuseum NEMO met steun van GGD Amsterdam.

Kinderen kampen met overgewicht en gezondheidsproblemen

Gezond gedrag, ofwel gezond eten en voldoende bewegen, hebben een enorme invloed op de lichamelijke gesteldheid. Veel kinderen hebben echter tegenwoordig te maken met overgewicht en een groeiend aantal gezondheidsproblemen. Maar liefst 12,1% van de jongeren tussen de 2 en 18 jaar heeft last van overwicht. In Amsterdam ligt dit percentage op zo’n 18,7%. Dit komt o.a. doordat zij slechte voeding binnen krijgen en niet of te weinig aan sport doen of andere lichamelijke activiteiten. Hoe jonger je in aanraking komt met bepaald gedrag, hoe groter de kans dat je je hier later ook aan vasthoudt. Daarom is het van groot belang om kinderen op jonge leeftijd bewuster te maken over hun gezondheid.

Youth4Health programma maakt kinderen bewuster over hun gezondheid

Om dit probleem aan te pakken, werken wij samen met Stichting Jong Ondernemen. Hieruit is Youth4Health ontstaan, een educatief programma voor kinderen dat gaat over gezondheid en ondernemerschap. 280 basisscholen, waarvan 51 uit Amsterdam, doen mee en ontvangen de lespakketten. Op school doen de kinderen hun kennis op en leren ze samenwerken. Ze krijgen les over het belang van een goede gezondheid en de scholen stimuleren hen na te denken over manieren om dit te bereiken. Het programma sluiten we af met de Youth4Health Challenge in Science Museum NEMO met steun van GGD Amsterdam. Tijdens deze Challenge laten we de kinderen nadenken over wat ze zelf kunnen doen aan hun gezondheid, maar vooral ook hun gedrag. We stimuleren om met technologische oplossingen te komen. De kinderen werken in teams met elkaar samen en dagen elkaar uit met originele ideeën wat de basis is voor ondernemerschap.

Status Youth4Health

Het programma is afgerond in 2016 en eenmalig gehouden. Er deden maar liefst 280 basisscholen door heel Nederland mee, waarvan 51 uit Amsterdam. We hebben 29 video-aanmeldingen van Amsterdamse basisscholen gehad om mee te doen aan de Youth4Health Challenge.

Lees meer over de leuke ervaring van een van de scholen die meedeed in hun nieuwsbrief!

Partners

– Stichting Jong Ondernemen
– GGD Amsterdam
– Science Museum NEMO

Contact

Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem contact op met Guus ten Asbroek (Senior Program Manager)

Bericht delen