Het verslag met dank aan de Amsterdam Economic Board

De Zorg2025 online bijeenkomst ‘AI: sociaal en persoonlijk?’ verkende de echte mensenkant van kunstmatige intelligentie. Hoewel het duidelijk is dat de toenemende sociale interactie tussen machines en patiënten al werkt om de werkdruk van gezondheidswerkers te verlichten en de resultaten te verbeteren, blijft het proces gecompliceerd – net als mensen …

Zorg verbeteren met minder mensen

Samen met Smart Health Amsterdam, Amsterdam Economic Board, de Rabobank en SIGRA organiseert ahti elk kwartaal de Zorg2025 – ‘Healthcare2025’ – meetup om de communicatie tussen klinische professionals, ondernemers, investeerders, onderzoekers en kennisinstellingen over de nieuwste innovaties in gezondheid en zorg te stroomlijnen.

Bijna 100 deelnemers woonden op 12 november 2020 de eerste volledig digitale editie bij. De sprekers bespraken een tweeledig probleem: de vraag naar gezondheidszorg van een steeds ouder wordende bevolking, gecombineerd met het chronische tekort aan gezondheidswerkers.

Maar kan technologie de sociale interactie tussen mens en machine vergroten? Kort antwoord: ja. Maar er is nog veel werk aan de winkel.

Betere data leidt tot betere algoritmen

Mark Hoogendoorn is hoogleraar kunstmatige intelligentie aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Hij somt de vele subdomeinen van AI op die kunnen worden gebruikt om de gezondheidszorg te helpen  – zoals natuurlijke taalverwerking, robotica en machine learning. Dit laatste domein wordt volwassen dankzij de toegenomen toegang tot kwaliteitsdata, wat leidt tot beter functionerende algoritmen die op hun beurt weer meer kwaliteitsdata creëren.

“We zien een versnelling over de hele linie, aangezien de gegevens over de gezondheidszorg momenteel met bijna 50% per jaar groeien”, zegt Hoogendoorn. En met zijn kracht in het vinden van verborgen patronen, wordt machine learning bijvoorbeeld actief toegepast voor vroege diagnose, wat leidt tot eerdere behandeling. “Het helpt als het een duidelijke klus is zoals bij radiologie: afwijkingen herkennen”, zegt Hoogendoorn. “Of het vinden van de door artsen gebruikte strategieën die tot de beste resultaten leidden.”

Kortom, Hoogendoorn ziet AI als een gamechanger voor de zorg. ‘Maar het is nog steeds erg beperkt aan het bed. Om dat te laten gebeuren, moet er nog veel innovatie plaatsvinden ”.

Nauwere interactie tussen mens en machine

Koen Hindriks is hoogleraar kunstmatige intelligentie bij de Social AI-groep aan de VU, en CIO van de spin-off Interactieve robotica dat streeft naar slimmere en warmere machines.

Hindriks heeft al een behoorlijke weg afgelegd met een ongelooflijk schattige humanoïde robot genaamd Pepper, die momenteel wordt getest op zijn vermogen om rechtstreeks te communiceren met patiënten . “We moeten begrijpen wat er achter onze eigen menselijke sociale psychologie en interactie schuilgaat”, zegt Hindriks.

Dus, wat doen mensen? We herkennen activiteiten, emoties, gezichten, bewegingen, gebaren, stemmen en andere mensen. We absorberen en verzenden geluiden en visioenen. We begrijpen taal en kunnen spraak omzetten in tekst. We halen constant informatie uit het verleden op om op het heden toe te passen. We bouwen een ‘profiel’ op van degenen met wie we omgaan. We bouwen sociale netwerken op. We engageren!

Hoewel Pepper nog een weg te gaan heeft, kan het al individuen en enkele grote emoties herkennen en iemands blik volgen. En de resultaten van een recent experiment met Pepper als patiëntinterviewer waren veelbelovend: 90% van de gegevens werd verzameld zonder menselijke tussenkomst en de kwaliteit van deze gegevens was dezelfde als wanneer ze door een mens werden verzameld. “Maar hoewel de meeste patiënten het proces grotendeels accepteerden, misten sommigen meer persoonlijk contact”, zegt Hindriks.

‘De zilveren kogel? Hoe boeiender een sociale robot is, hoe beter. We moeten de gespreksinterface echt een boost geven om een meer natuurlijke interactie te bereiken. ”

Conversational AI voor de zorg

Marco Dees tevens gespecialiseerd in het creëren van maatjes als managing partner van Ayuto . Zijn bedrijf gebruikt conversational AI om het gevoel van persoonlijk contact te versterken en patiënten te helpen langer zelfstandig en veiliger thuis te wonen – wat goed is voor de patiënt en goed is om de zorgkosten laag te houden.

Ayuto heeft conversational AI al toegepast op een app die bedoeld is om mensen met de ziekte van Alzheimer te ondersteunen en heeft nu de breder inzetbare digitale zorgassistent ontwikkeld. Emmazorgt (‘Emma Cares’) die dient om behandelingen te beheren, een gezondere levensstijl te bevorderen en eenzaamheid te bestrijden. “Het is als een Zwitsers zakmes voor e-health.”

Emmazorgt leert gaandeweg: als je de naam van je dochter steeds vergeet, zal het je eraan herinneren. Als je niet bent gaan wandelen, zal het je een duwtje geven – maar niet voordat je hebt gecontroleerd of het regent of een menselijke metgezel hebt geregeld.

“Het gaat om het verbeteren van de capaciteit, maar zorg moet altijd mensgericht en mensgericht blijven”, zegt Dees.

Laat dokters dokters zijn

En om een socialere AI mogelijk te maken, hoeven we niet allemaal datawetenschappers te worden. “Je kunt het algoritmische zware werk overlaten aan de data science professionals maar het is wel van belang dat dit een samenwerking is tussen zorgprofessionals en de data science experts”, zegt Mark Hoogendoorn in een latere breakout-sectie.

“Gezondheidswerkers moeten echter meer bewust worden gemaakt van hoe deze ondersteuningssystemen hun werk gemakkelijker en efficiënter kunnen maken – zodat ze hun expertise kunnen toepassen en zich kunnen concentreren op wat er echt toe doet: hun patiënten helpen of anderen helpen geen patiënt te worden.”

Zorg2025 wordt georganiseerd door de ahti in samenwerking met Slimme gezondheid Amsterdam, Medicidesk Rabobank Amsterdam, SIGRA en Amsterdam Economic Board.

Categorieën: Nieuws

Bericht delen