Om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden, is het Integraal ZorgAkkoord opgesteld. Een belangrijke speler in dit proces is de huisarts, het eerste aanspreekpunt voor veel patiënten. Huisartsen vervullen de cruciale rol als poortwachter naar specialistische zorg. Maar hoe verloopt die samenwerking in de praktijk?
Doorverwijzingen in Amsterdam: Inzicht in de Cijfers
In samenwerking met de Amsterdamse Huisartsenalliantie (AHa) brachten we het aantal doorverwijzingen naar de medisch specialistische zorg in beeld.
Daarbij blijkt dat er in 2019 ongeveer ~275.000 verwijzingen zijn geweest van huisartsen naar medisch specialistische zorg. Dit aantal ligt 6% hoger dan verwacht. Hoewel de COVID-pandemie in 2020 en 2021 leidde tot een lichte daling, bleef het aantal verwijzingen boven verwachting.
Binnen Amsterdam ligt het aantal verwijzingen niet overal hoger dan verwacht. Opvallend is dat er inStadsdeel Zuid 16% meer verwijzingen waren dan verwacht. En in Nieuw-West zelfs 18% meer. Amsterdammers in Zuidoost en Oost worden juist minder vaak dan verwacht verwezen door de huisarts naar medisch specialistische zorg dan verwacht.
De Amsterdamse Huisartsenalliantie (AHa), die 90% van de huisartsen in Amsterdam vertegenwoordigt, speelt een cruciale rol in het verbeteren van de zorg in de stad. AHa zet zich in voor het verminderen van ongelijkheid in de zorg en werkt actief aan het efficiënter en effectiever organiseren van zorg.
In Amsterdam zie je verschillen in het aantal verwijzingen. Deze plattegrond van Amsterdam geeft weer in welke wijken er meer verwijzingen zijn dan verwacht (rood) en in welke minder (blauw).
Het beter begrijpen van de achterliggende oorzaken van verwijsverschillen binnen de stad, biedt waardevolle inzichten voor het ontwikkelen en prioriteren van effectieve interventies. Dit helpt om de belangrijke poortwachtersrol van de huisarts te versterken en zorgt ervoor dat patiënten de juiste zorg op de juiste plek ontvangen.
Spoedeisende Hulp: Unieke Trends in Amsterdam
Een ander opvallend aspect is de verwijzing naar de spoedeisende hulp (SEH). Amsterdam onderscheidt zich hier duidelijk van de rest van Nederland. Huisartsen in de stad verwijzen 46% minder vaak patiënten naar de SEH dan elders in het land, wat neerkomt op 9.300 patiënten. Aan de andere kant zijn er zo’n 46.000 patiënten die zonder doorverwijzing op de SEHterechtkomen, wat Amsterdam tot een unieke situatie maakt.