De Amsterdamse startup Nico.lab, gevestigd in het Amsterdam Health & Technology Center (AHTC), wil begin volgend jaar naar de beurs in Australië. Nico.lab ontwikkelde een softwareproduct dat de diagnose en behandeling van beroertes aanzienlijk versnelt. Door de beurs op te gaan hoopt het bedrijf minimaal 3 miljoen euro op te halen voor de vermarkting van het product.

Bij iemand die een beroerte heeft, krijgt het hersenweefsel geen bloed, waardoor het afsterft. Door zo snel mogelijk in te grijpen, kan meer schade worden voorkomen. Er moet echter eerst worden vastgesteld of het om een beroerte gaat.

Sneller behandelen

Het bestuderen van een hersenscan, die soms uit 50 foto’s bestaat, en het bepalen van de juiste behandeling aan de hand van relevante kenmerken is een behoorlijke uitdaging, zelfs voor ervaren radiologen.

De software die door Nico.lab is ontwikkeld, zorgt ervoor dat een computer dit process kan versnellen en relevante kenmerken objectief kan meten om zo eerder tot een behandelplan te komen.

Nico.lab is in 2015 ontstaan als spin-off van het Amsterdamse ziekenhuis AMC en won recent een Europese prijs van een half miljoen euro.

Lees het volledige artikel in Het Parool.

Categorieën: Nieuws

Bericht delen