SPARKS is een bewustwordingsproject voor Europeanen. In dit project willen wij mensen in Europa in laten zien dat iedereen mee kan doen aan de wetenschap. Onderzoek en innovatie hebben namelijk impact op de maatschappij als geheel. Daarom is het belangrijk dat ook de kennis, meningen en wensen van burgers omtrent dit onderwerp mee worden genomen voor de voortgang van de wetenschap. Hiervoor hebben we een reizende tentoonstelling ontwikkeld genaamd ‘Beyond the lab, the DIY Science Revolution’. Ahti doet dit in samenwerking met de Europese Unie, Ars Electronica, Bonn, Science Shop, Copernicus Sciences Centre, Ecsite, ERRIN, KEA European Affairs en Science Museum Londen.

Gezamenlijk werken aan de wetenschap

Er zijn veel mensen die geen wetenschapper zijn, maar die wel beschikken over belangrijke kennis, meningen, wensen en ideeën als het gaat om de wetenschap. Aangezien onderzoek en innovatie impact hebben op onze samenleving, hebben wetenschappers als individu en de onderzoeks- en innovatiegemeenschap een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dit delen zij met politici en de industrieën, maar ook met de burgers om zo gezamenlijk de richting te bepalen waar de samenleving naartoe wil. Zo kunnen alle betrokken partijen samenwerken om de gezondheidszorg te verbeteren. Verantwoord onderzoek en innovatie (RRI – Responsible Research & Innovation) is een benadering die rekening houdt met maatschappelijke behoeften en verwachtingen op dat gebied. Het doel is om inclusieve en duurzame wetenschappelijke oplossingen te bevorderen.

Reizende tentoonstelling biedt burgers kans mee te denken over de wetenschap

Door burgerdeskundigen en academische onderzoekers samen te brengen, willen wij ‘real life evidence’ ofwel voorbeelden uit het dagelijkse leven, combineren met wetenschap en technologie. Dit doen wij om de ontwikkeling van innovatieve oplossingen te stimuleren die de gezondheidszorg verbeteren. Hierbij wordt de patiënt altijd voorop gesteld. Zo is het SPARKS project ontstaan.

Met het project willen wij burgers in Europa betrekken bij innovatie- en gezondheidsonderzoeken. Daaruit is er een reizende tentoonstelling gekomen, genaamd ‘Beyond the lab: the DIY Science Revolution’. (DIY: Do It Yourself). Science Museum London stelde deze tentoonstelling samen. Daarmee willen we het publiek betrekken bij verantwoord onderzoek en innovatie (RRI) met als thema burgerwetenschap. Naast de tentoonstelling organiseert elke lokale partner interactieve evenementen. Deze bieden burgers de mogelijkheid om onderzoeksvragen te bedenken en gezamenlijk wetenschappelijk oplossingen te ontwerpen. Wat deze tentoonstelling zo uniek maakt, is dat het verhalen vertelt van zogenaamde ‘doe-het-zelvers’ die aan het experimenteren, onderzoeken en uitvinden zijn. Dit doen zij vaak wel in samenwerking met professionele onderzoekers.

Status van SPARKS

Ahti is een van de initiatiefnemers van het project. Daarvoor hebben we meer dan 35 organisaties bij elkaar gebracht. Daarbij zijn wij ook actief lid in de stuurgroep.

De tournee is afgerond en trok bijna een miljoen bezoekers. In totaal was het in 28 landen te zien.

Partners

  • Europese Unie
  • Ars Electronica
  • Bonn
  • Science Shop
  • Copernicus Sciences Centre
  • Ecsite
  • ERRIN
  • KEA European Affairs
  • Science Museum London

Contact

Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem contact op met Rachel van Beem (Head of Projects).

Bericht delen