Sparks is een ‘bewustwordingsproject’ om Europeanen te laten inzien dat zij kunnen meedoen aan de wetenschap en dat verschillende belanghebbenden de verantwoordelijkheid delen voor wetenschappelijk onderzoek en innovatie.

De situatie
Er zijn veel mensen die geen wetenschapper zijn, maar wel beschikken over belangrijke kennis, meningen, wensen en ideeën wat betreft de vooruitgang van de wetenschap. Verantwoord onderzoek en innovatie (RRI – Responsible Research & Innovation) is een benadering die rekening houdt met maatschappelijke behoeften en verwachtingen in onderzoek en innovatie. Het doel is om het ontwerp van inclusieve en duurzame wetenschappelijke oplossingen te bevorderen.

De uitdaging
Aangezien onderzoek en innovatie impact hebben op de samenleving, hebben wetenschappers als individu en de onderzoeks- en innovatiegemeenschap een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dit wordt gedeeld met politici, industrieën en burgers om samen de richting te bepalen waar de samenleving naartoe wil. Maar ook om ervoor te zorgen dat alle betrokken partijen samenwerken om de gezondheidszorg te verbeteren.

Het doel van het project
De kern van het Sparks project is het betrekken van burgers bij innovatie en gezondheidsonderzoeken. Het project bestaat voornamelijk uit een reizende tentoonstelling genaamd ‘Beyond the lab: the DIY science revolution’. Deze tentoonstelling is samengesteld door het gerenommeerde Science Museum London.

Het hoofddoel is om het publiek te betrekken bij verantwoord onderzoek en innovatie (RRI) met als thema burgerwetenschap. Naast de tentoonstelling organiseert elke lokale partner interactieve evenementen die mensen de mogelijkheid bieden om onderzoeksvragen te identificeren en gezamenlijk wetenschappelijke oplossingen te ontwerpen.

Wat de tentoonstelling uniek maakt, is dat het de verhalen vertelt van zogenaamde ‘doe-het-zelvers’ die aan het experimenteren, onderzoeken en uitvinden zijn. Vaak doen zij dit in samenwerking met professionele onderzoekers. Zo dragen zij bij aan betere wetenschappelijke oplossingen die aansluiten op de werkelijke behoeften van mensen. De tentoonstelling trok al meer dan 850.000 bezoekers en zal waarschijnlijk aan het einde van de tournee de 1 miljoen overschrijden. De tentoonstelling is in 28 verschillende landen te zien.

Wat is ahti’s rol
Ahti is een van de initiatiefnemers van het project. Voor de start van het project hebben we alle partners bij elkaar gebracht, meer dan 35 organisaties. Ahti is ook een actief lid in de stuurgroep, die ondersteuning en begeleiding biedt.

Door burgerdeskundigen en academische onderzoekers samen te brengen, willen we ‘real life evidence’ – voorbeelden uit het dagelijks leven – combineren met wetenschap en technologie. Wij doen dit om de ontwikkeling van innovatieve oplossingen te stimuleren die de gezondheidszorg werkelijk verbeteren door de patiënt voorop te stellen.

Partners
EU, ahti, Ars Electronica, Bonn, Science Shop, Copernicus Sciences Centre, Ecsite, ERRIN, KEA European Affairs en Science Museum London.

Our COVID-19 response
Send this to a friend