Steeds meer mensen met dementie blijven langer thuis wonen. Er zijn echter duizenden producten en diensten om deze mensen ondersteuning te bieden. Om die keuzes te vergemakkelijken, hebben wij het FIT-project gestart. Met behulp van een online tool genaamd ‘FIT-keuzehulp’ kunnen zij samen met de mantelzorgers en zorgprofessionals hun thuissituatie bespreken. De tool helpt een keuze maken in wat de best passende hulpmiddelen zijn. Dit project doen wij met een tiental samenwerkingspartners.

Het vinden van de juiste (technologische) hulpmiddelen is moeilijk

Tegenwoordig blijven steeds meer mensen met dementie langer thuis wonen. Om dit aangenaam te maken, kunnen zowel de persoon met dementie als de mantelzorger gebruik maken van een groeiend aantal technologische hulpmiddelen. Het zoeken naar het juiste hulpmiddel in een (online) winkel is alleen niet altijd even gemakkelijk. Er zijn namelijk duizenden producten en diensten die ondersteuning kunnen bieden bij thuis wonen met dementie. Er is alleen geen ondersteuning beschikbaar om mensen met dementie en hun zorgdragers te helpen bij het maken van de juiste keuze. Vooral als je hierbij ook het stadium van de dementie en hun specifieke situatie meeneemt in de beslissing.

FIT-keuzehulp helpt zorgverleners bij maken van de juiste keuze

Ahti start samen met verschillende kennisinstellingen, zorgorganisaties, bedrijven en belangenverenigingen het FIT-project om dit probleem op te lossen. Het project helpt iedereen (cliënten, mantelzorgers en zorgprofessionals) die op zoek is naar hulpmiddelen. Met de FIT-keuzehulp krijgen mensen ondersteuning bij de zoektocht naar de juiste (technologische) hulpmiddelen. Door de zorgvraag op een gestructureerde en systematische manier te specificeren, kunnen we richting geven aan het vinden van het best passende product.

Status van FIT

Het project is afgrond en is gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken (Programma TKI).

Bij dit project heeft ahti de variabelen in kaart weten te brengen die relevant zijn om mensen met dementie langer thuis te laten wonen. Verder heeft ahti een methode ontwikkeld om bestaande producten en diensten beschikbaar te stellen die aansluiten op het gedrag, de situatie en de fase van de dementie. Tot slot heeft ahti betrokken professionals van zorgorganisaties getraind in het gebruik van de keuzehulp.

Wil je meer weten over FIT-keuzehulp? Bezoek dan de website of bekijk het filmpje met uitleg hoe de keuzehulp werkt!

Partners

– Hogeschool van Amsterdam
– Waag Society
– Vrije Universiteit Medisch Centrum
– Vrije Universiteit van Amsterdam
– Alzheimer Nederland
– Dementia-App
– Dementie-winkel.nl
– Brevidius
– TNO
– Hilverzorg
– ViVium
– iMMovator
– IZOVATOR
– AMSTA

Contact

Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem contact op met Rachel van Beem (Head of Projects).

Bericht delen