Ahti werkt samen met GGD Amsterdam, VU en andere partners aan projecten die jonge mensen helpen bij het maken van gezonde keuzes. Een voorbeeld is ‘de Gezonde Coach’ die gebruikt wordt in supermarkten waar middelbare school scholieren vaak naartoe gaan om een snack of lunch te kopen. Wij hebben de werknemers van deze supermarkten die van dezelfde leeftijd zijn, getraind om scholieren betere keuzes te laten maken voor hun lunch. Volgens de verkoopdata van de betrokken supermarkten namen scholieren geleidelijk een gezondere voedingsgewoonte aan. Dit is een van de vele voorbeelden van hoe je ‘real world data’ kunt combineren met gedragsverandering.

De gezondheidssituatie
De Amsterdamse jongeren tussen de 2 en 18 jaar hebben aanzienlijk meer last van overgewicht in vergelijking met hun leeftijdsgenoten uit andere delen van het land (Respectievelijk 18,5% versus 12% in 2015). Daarbij ligt het percentage kinderen met overgewicht en obesitas het hoogst op de middelbare scholen. Om de situatie te verbeteren, heeft de gemeente Amsterdam het project ‘Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht’ gelanceerd.

Het huidige project
Ahti heeft aan verschillende gemeenteprojecten voor deze leeftijdsgroep deelgenomen om een gezondere voedingsomgeving te creëren die gezond gedrag stimuleert. Op dit moment is ahti bezig met het letterlijk in kaart te brengen van de ‘Voedseldruk’ in Amsterdam. Deze kaart biedt een gedetailleerd overzicht van alle eetgelegenheden en hun gezondheidsniveau in de stad. Dit geeft de gemeente waardevolle, bruikbare inzichten en hulpmiddelen die zij kunnen toepassen op hun stadplanning en gezondheidsbeleid. Hiermee kunnen ze de voedingskeuze van jongeren beter beïnvloeden.

Status
Gestart in 2018, nog lopend in 2019

Our COVID-19 response
Send this to a friend