Ahti werkt samen met de coalitie Gezonde en Kansrijke Start Amsterdam aan een ‘de Juiste Zorg op de Juiste Plek’ voucher. De coalitie Gezonde en Kansrijke Start Amsterdam heeft als doel elk Amsterdams kind de best mogelijke start in het leven te geven en daarmee een optimale kans op een veilige, gezonde en kansrijke toekomst. Hierin zijn de eerste 1000 dagen cruciaal.

In deze ‘de Juiste Zorg op de Juiste Plek’ voucher maken we gezamenlijk een regiobeeld om jonge kwetsbare kinderen in kaart te brengen in de regio Amsterdam. Eerder hebben we kwetsbare gezinnen met jonge kinderen en kraamzorggebruik in de regio Amsterdam in beeld gebracht. Nu kijken we specifiek naar indicatoren van een ’kansarme’ start bij de geboorte.

Indicatoren voor een ‘kansarme’ start

Indicatoren waar we naar hebben gekeken zijn de Apgar score* 5 minuten na de geboorte, een laag geboortegewicht, asfyxie (een tekort aan zuurstof) en opname op de neonatale intensive care unit (NICU)**.

We zien dat Amsterdam gemiddeld niet afwijkt van Nederland wat betreft het aantal kinderen dat op basis van deze indicatoren een ‘kansarme’ start heeft rond de geboorte. Zo zien we bijvoorbeeld dat in Amsterdam 1,5% van de kinderen een lage Apgar score heeft, tegenover 1,4% in Nederland.

Bron: Resultaten gebaseerd op eigen berekeningen van ahti op basis van niet-openbare microdata van het Centraal Bureau voor de Statistiek en data van Perined (2017).

Opvallend is echter dat er duidelijke verschillen zijn binnen Amsterdam in de start bij de geboorte. Kinderen die te vroeg geboren worden, wonen bijvoorbeeld vooral in Amsterdam Zuidoost. Ook zien we daar relatief meer pasgeborenen met een lage Apgar score, een laag geboortegewicht en een opname op de neonatale intensive care unit (NICU).

Bron: Resultaten gebaseerd op eigen berekeningen van ahti op basis van niet-openbare microdata van het Centraal Bureau voor de Statistiek en data van Perined (2017).

Waar je geboren wordt, maakt dus nog steeds veel uit

Hoe kunnen we deze inzichten inzetten om ieder Amsterdams kind de best mogelijke start in het leven te geven? Hier denken we samen met de coalitie Gezonde en Kansrijke Start Amsterdam en partners over na.

Volledig regiobeeld beschikbaar

Download hier het volledige ‘de Juiste Zorg op de Juiste Plek’ regiobeeld voor Gezonde en Kansrijke Start Amsterdam.

Wilt u ook zo’n regiobeeld voor uw gemeente of organisatie?

Neem dan contact op met Rosan van Zoest om de mogelijkheden te bespreken!

* De Apgar score is een test waarmee een snelle indruk verkregen kan worden van de algemene toestand van een baby na de geboorte. Als een baby een lage Apgar score heeft dan heeft de baby mogelijk extra aandacht en medische hulp nodig.
** Pasgeborenen kunnen worden opgenomen op de NICU als ze intensieve zorg nodig hebben, bijvoorbeeld bij vroeggeboorte of bij ernstige ziekte.

Categorieën: Health InsightsNieuws

Bericht delen