Bij ahti kijken we met interesse naar verschillende nieuwsitems op het gebied van gezondheid, data en innovaties die van invloed zijn op zorg. Zo doen we nieuwe inzichten op en discussiëren we over mogelijke verbeteringen in de zorg. Afgelopen weken zagen we deze items in het nieuws langskomen en dit delen we graag met jullie.

1. Minister komt met kostenplaatje PGB 2.0 – Skipr, 1 juli 2019

PGB 2.0: Digitalisering van de administratie, maar niet van het zorgproces.
De doorontwikkeling en de implementatie van het PGB 2.0 gaan respectievelijk 20,5 miljoen en 19 miljoen euro kosten. De structurele kosten voor het beheer van het nieuwe systeem voor de verwerking van persoonsgebonden budgetten worden geschat op jaarlijks 9,4 miljoen euro. Dat schrijf minister Hugo de Jonge (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer. Hij benadrukt daarbij dat de baten hier tegen op zullen wegen.

2. Why everything you have said about the determinants of health expenditure is wrong in one million charts: a response to Noah Smith. – Randomcriticalanalysis.com, 19 november 2018

Waarom de zorgkosten nooit zullen dalen. Waarvan akte…

3. Miljoenensubsidie voor Maastrichtse onderzoekers – Skipr, 5 juli 2019

Onderzoekers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht ontwikkelen een zelflerende eHealth-toepassing op basis van big data. Ze krijgen hiervoor bijna twee miljoen euro subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

4. Gebrek aan samenhang in de zorg dupeert meest kwetsbare patiënt – Trouw, 2 juli 2019
Juist voor mensen met complexe problemen dreigt de zorg hopeloos vast te lopen. De minister moet daarom alle blokkades voor een duurzame zorg slechten, meent Toosje Valkenburg van het huisartsen-actiecomité Het Roer moet om.

5. Bekostiging digitale zorg wordt makkelijker – Skipr, 3 juli 2019
De vergoeding voor thuiszorgtechnologie voor de wijkverpleging wordt uitgebreid en vereenvoudigd. Ook voor de medisch-specialistische zorg wordt de vergoeding van digitale zorg verruimd. Daar wordt een nieuwe zorgprestatie ingevoerd, die de declaratie van klinische zorg thuis mogelijk maakt. Dat meldt minister Bruins, naar aanleiding van de ‘Wegwijzer bekostiging digitale zorg 2020: Overzicht per sector’ van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Categories: News

Send this to a friend