Bij ahti kijken we met interesse naar verschillende nieuwsitems op het gebied van gezondheid, data en innovaties die van invloed zijn op zorg. Zo doen we nieuwe inzichten op en discussiëren we over mogelijke verbeteringen in de zorg. Afgelopen weken zagen we deze items in het nieuws langskomen en dit delen we graag met jullie.

1. “Er werd te lange tijd blind gevaren op de adviezen van het OMT” – ScienceGuide, 26-5-2020
Waar het begin van de coronacrisis gekenmerkt werd door “laat het aan de autoriteiten over en bemoei je er niet mee”, was arts en microbioloog Alex Friedrich een van de eersten die kritiek had op de landelijke aanpak. ScienceGuide kijkt met hem terug op de afgelopen maanden. Hoe zou de wetenschap moeten functioneren in crisistijd? “Je moet de wetenschap niet gebruiken voor iets dat ze niet waar kan maken.”

Met daarop volgend bijgaand artikel:

2. Hoogleraar Groningen: ‘Varieer corona-aanpak per regio’ – Het Financieele Dagblad, 15-6-2020
Bij de verdere bestrijding van het coronavirus is meer maatwerk nodig. Het moet geen taboe zijn om maatregelen te nemen die gericht zijn op een deel van het land, een provincie of een groep gemeenten. Dat zegt Alex Friedrich, hoogleraar medische microbiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkzaam bij het academisch ziekenhuis UMCG.

3. Het ziekenhuis zal na corona nooit meer hetzelfde zijn – Het Parool, 14-6-2020
De gewone ziekenhuiszorg komt weer op gang, maar het ziekenhuis zal nooit meer hetzelfde zijn. Veel consulten zullen digitaal worden en niet alle behandelingen zijn meer vanzelfsprekend.

4. Artsen: maak zorg fors eenvoudiger – NRC Handelsblad, 11-6-2020
De coronacrisis toont dat de zorg te bureaucratisch en gefragmenteerd is, stelt een groep artsen in een manifest. Hervorm de zorg juist nu, vragen zij.

Met als reactie op dit manifest o.a. dit radio-item:

5. Moet de overheid ingrijpen in de zorg? – NPO Radio1, 11-6-2020

De overheid zou moeten ingrijpen in de zorg. Nu wordt er teveel aan de markt overgelaten en daardoor is samenwerking lastiger. Dat onderschrijven ruim duizend artsen in een manifest. Maar volgens Chris Oomen, voormalig bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar DSW, is dat te kort door de bocht. Marktwerking zou het juist makkelijk maken om samen te werken.

6. ‘Een beroerte, daar moet je snel bij zijn’ – Het Financieele Dagblad, 11-6-2020
In De Vonk vertelt wekelijks iemand over een beslissend moment in zijn of haar loopbaan. Deze week: Merel Boers (30) van Nico.lab die met hulp van een algoritme meteen weet aan wat voor type bloedprop een patiënt lijdt.

7. Zorguitgaven stegen in 2019 met 5,2 procent – CBS, 11-6-2020
In 2019 is 106,2 miljard euro uitgegeven aan zorg en welzijn, inclusief kinderopvang. Dat is ruim 5 miljard euro (5,2 procent) meer dan in 2018. Sinds 2009 was deze groei niet zo hoog. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe, voorlopige cijfers.

Zie ook: Zorgkosten sinds 2009 niet zo hard gestegen – Het Financieele Dagblad, 11-6-2020

8. Premiekorting bij gezond gedrag: moeten we dat willen? – Medisch Contact, 8-6-2020
Apps van zorgverzekeraars om beweging en gezonde voeding te stimuleren, hebben niet alleen maar voordelen. Bovendien is het de vraag of de verantwoordelijkheid voor preventie en gezondheid moet verschuiven van arts naar patiënt. Zorgverzekeraar ASR heeft onlangs, net als Menzis eerder al deed, een app gelanceerd waarbij verzekerden een beloning krijgen als ze een gezondheidsdoel behalen.

9. Beyond telemedicine — how healthcare gets personal – Sifted.eu, 8-6-2020
As more doctors switch to video consultations, a slew of new diagnostics and monitoring technologies are making healthcare more personal.
It’s part of a bigger trend in tech startups offering new digital healthtech solutions focused on technology, data science and personalised medicine (rather than pen and paper). As doctors’ consultations increasingly get transferred onto computer and mobile phone screens, a host of new ways of monitoring and diagnosing patients is coming in to help supplement remote medicine.

Categorieën: Nieuws

Bericht delen