Bij ahti kijken we met interesse naar verschillende nieuwsitems op het gebied van gezondheid, data en innovaties die van invloed zijn op zorg. Zo doen we nieuwe inzichten op en discussiëren we over mogelijke verbeteringen in de zorg. Afgelopen weken zagen we deze items in het nieuws langskomen en dit delen we graag met jullie.

 1. Why your wallet is becoming the next platform – The Crunch, 24 april 2016
  Al wat ouder artikel over Digital Wallets, maar zeer relevant en interessant voor PGO en het toewijzen en verrekenen van zorgkosten en gezondheidsincentives.
 2. College moet afkomst meenemen in aanpak gezondheid – Het Parool, 12 april 2019
  Opiniestuk over gezondheidsverschillen in Amsterdam tussen bevolkingsgroepen en de HELIUS-studie door Karien Stronks, hoogleraar Public Health Amsterdam UMC, en Arnoud Verhoeff, hoofd afdeling epidemiologie GGD.
 3. Verbied commerciële handel in medische data – AD, 11 april 2019
  Nu techgiganten als Google, Apple en Amazon zich met apps en health toepassingen vol op de medische zorg storten, neemt de druk op Nederlanders toe om hun medische data af te geven. Het kabinet onderzoekt of een wettelijk patiëntgeheim tegenwicht kan bieden.
 4. Zorgbekostiging zit investeringen in preventie in de weg – FD, 9 april 2019
  De wijze van financiering van zorg belemmert preventie. Hugo Backx, directeur van GGD GHOR Nederland, stelt dat het hoog tijd is voor een stelsel dat investeren in preventie beloont.
 5. Ruim kwart van kinderen en jongeren in Nederland is chronisch ziek – NRC, 8 april 2019
  Mooi voorbeeld hoe Vektis data te gebruiken is om problematieken in kaart te brengen met behulp van real world evidence.
 6. Hoe (on)eerlijk is langer doorwerken? – FD, 4 april 2019
  Door de stijgende AOW-leeftijd moet iedereen langer doorwerken. Maar de maatregel lijkt laagopgeleiden, die eerder ziek worden en korter leven, harder te treffen dan hoogopgeleiden.
 7. General health checks in adults for reducing morbidity and mortality from disease – Cochranelibrary.nl, 31 januari 2019
  Onderzoek naar de effectiviteit van algemene lichamelijke onderzoeken in het verlagen van ziekte- en sterftecijfers door ziekte wijst uit dat de onderzoeken geen significante verlagende effecten hebben.
 8. The Hidden 40% to Unlock Healthcare (and Clean up our Lifestyles) – Andreessen Horowitz, 13 februari 2019
  40 % van vroegtijdige sterftegevallen is te wijten aan gedragspatronen. Artsen en ondernemers zouden hun pijlen moeten richten op leefstijlveranderingen als medicijn, omdat dit de beste een meest effectieve manier is om deze 40% te verkleinen.
 9. Zorgkosten per gemeente lopen sterk uiteen – Skypr, 1 april 2019
  Grote verschillen in zorgkosten over Nederland. Interessant zou zijn om deze kosten ook eens te vergelijken gecorrigeerd voor leeftijd en SES om tot meer actionable intelligence te komen.
Categorieën: Nieuws

Bericht delen