Bij ahti kijken we met interesse naar verschillende nieuwsitems op het gebied van gezondheid, data en innovaties die van invloed zijn op zorg. Zo doen we nieuwe inzichten op en discussiëren we over mogelijke verbeteringen in de zorg. Afgelopen weken zagen we deze items in het nieuws langskomen en dit delen we graag met jullie.

Data & privacy

1. Forse impuls voor schat aan data Nederlandse ziekenhuizen – BNR, 26-04-2021
De Nederlandse ziekenhuizen zitten op een schat aan data. Helaas is dat ruwe materiaal nu nog niet zomaar in te zetten. Daarom zijn verschillende academische centra al een aantal jaar geleden Health RI begonnen. Maandag kreeg het samenwerkingsverband 69 miljoen euro van demissionair staatssecretaris Mona Keijzer. BNR, 26-4-2021

2. CBS stopt met ‘westers’ en ‘niet-westers’, versluiert het daarmee maatschappelijke problemen? – Volkskrant, 20-04-2021
Het Centraal Bureau voor de Statistiek stopt in publicaties met de termen ‘westers’ en ‘niet-westers’. Het onderscheid zou niet goed zijn onderbouwd en wordt als stigmatiserend ervaren. Maskeert het CBS zo maatschappelijke problemen? Een interview met CBS-socioloog Ruben van Gaalen.

3. Staat licht in jacht op uitkeringsfraude burgers volledig door, tot verbazing van privacy-experts – Volkskrant, 23-04-2021
Wie een uitkering aanvraagt, krijgt vaak zonder het te weten te maken met het Inlichtingenbureau. Een stichting die in opdracht van de overheid een burger tot op het bot doorlicht. Het koppelt onopgemerkt allerlei data van instanties. Deskundigen zijn verbaasd: hoever denkt de overheid te mogen doordringen in het leven van een individu? Is dit niet te veel 1984 in 2021?

4. Een algoritme is niet neutraal, ook een overheidsalgoritme niet – Trouw, 30-03-2021
Dat de overheid volop gebruikmaakt van algoritmes is bekend. Maar deugen de data wel die daarvoor worden gebruikt?

Preventie

5. Een gezonde levensstijl levert ook beleggers winst op – Telegraaf, 25-04-2021
Met een gezonde levensstijl kan je de kans op welvaartsziekten zoals obesitas aanzienlijk verminderen. De kosten van de gezondheidszorg kunnen daardoor ook beter in de hand worden gehouden. Dit besef dringt bij zowel burgers als overheden steeds meer door en dat biedt kansen voor beleggers. Zo schrijft de Telegraaf in de rubriek Financieel.

6. ’Door corona ingesleten slechtere leefstijl herstelt zich niet’ – Telegraaf, 23-04-2021
Maar liefst een kwart van de jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar heeft overgewicht. In het algemeen is het overgewicht bij alle jongeren in 2019-2020 toegenomen tot 18 procent. ,,Schokkend dat dit is toegenomen ondanks alle aandacht in coronatijd voor de nadelige gevolgen van overgewicht,” zegt Anita Vreugdenhil, kinderarts van het Maastricht UMC+.

Gezondheidsverschillen

7. De arme kinderen naar de voetbalkooi krijgen, zo makkelijk is dat niet – NRC, 21-04-2021
Kinderen uit arme gezinnen sporten weinig. Gemeenten willen dat veranderen, maar het lukt niet goed. Op pad in Kanaleneiland met buurtsportcoach Nabil Azarkan (25). „Ik stuur hun gedrag bij.”

8. Huisartsen slaan alarm: tussen rijk en arm dreigt nu ook een vaccinatiekloof – Volkskrant, 23-04-2021
Huisartsen uit minder welvarende wijken luiden de noodklok: de opkomst voor de coronavaccinaties is bij mensen met een migratieachtergrond en laaggeletterden zorgwekkend laag. Betere informatie, bijvoorbeeld door tv-spotjes, is broodnodig.

Jeugdzorg

9. Stuurgroep: Jeugdwet moet helemaal terug naar de tekentafel – Skipr, 23-04-2021
Het jeugdstelsel moet volledig op de schop om de kosten weer onder controle te krijgen. Van de reikwijdte tot aan de uitvoering zijn wetswijzigingen nodig. Een nieuw kabinet staat voor de harde keus: minder jeugdzorg, maar voor wie? Dat is op te maken uit het rapport van de stuurgroep ‘Maatregelen financiële beheersbaarheid van de Jeugdwet’ dat vrijdagavond werd gepubliceerd.

10. Maatregelen financiële beheersbaarheid Jeugdwet – Rijksoverheid, 08-04-2021
Dit rapport beschrijft maatregelen om de uitgaven aan de jeugdzorg te beperken en het jeugdzorgstelsel beheersbaarder te maken.

Startups

11. How impact-driven startups are using data to drive change – Sifted, 19-04-2021
In an industry where data is used for profit, a new swarm of impact startups has arrived that are also using data for good.

Categorieën: Nieuws

Bericht delen