Bij ahti kijken we met interesse naar verschillende nieuwsitems op het gebied van gezondheid, data en innovaties die van invloed zijn op zorg. Zo doen we nieuwe inzichten op en discussiëren we over mogelijke verbeteringen in de zorg. Afgelopen weken zagen we deze items in het nieuws langskomen en dit delen we graag met jullie.

1. Eens een dubbeltje, altijd een dubbeltje? – Volkskrant, 10-10-2020
Waar in Nederland je wieg staat, kan beslissend zijn voor de hoogte van het inkomen dat je later gaat verdienen, blijkt uit nieuw onderzoek. Ontdek hier hoe ongelijk de kansen voor kinderen verdeeld zijn – en wat de vooruitzichten waren op jouw geboortegrond.

Bekijk de Kansenkaart.

2. Arme mensen gaan zes jaar eerder dood – waarom doen we daar niets aan? – Volkskrant, 02-10-2020
De gezondheidsverschillen tussen bewoners van ‘goede’ en ‘slechte’ wijken zijn gigantisch. Lageropgeleiden leven maar liefst 15 jaar minder in goede gezondheid dan hogeropgeleiden. De ongelijkheid groeit, en de coronacrisis maakt dat nog eens erger. Waarom wordt er niet veel meer ingezet op preventie?

3. Ziekmakende wijken: sommige postcodes vergroten het risico op diabetes – ED, 25-10-2020
De wijk waar je woont, zegt iets over de kans dat je diabetes krijgt. Dat blijkt uit een nieuwe studie van sociaal epidemiologen van Maastricht University.

4. Huisarts buitenspel bij zorg covidpatiënt: ‘Wij kunnen druk op ziekenhuis verlichten’ – Parool, 19-10-2020
Ondanks herhaaldelijke verzoeken bij de GGD’s krijgen huisartsen in Nederland geen seintje als hun patiënten positief hebben getest op Covid-19. Daardoor kunnen dokters hun kwetsbaarste patiënten onvoldoende bijstaan.

5. Organisatie bron- en contactonderzoek rammelt aan alle kanten – Volkskrant, 28-10-2020
Elk van de 25 GGD’s heeft zijn eigen werkwijze waardoor de extra ingeschakelde medewerkers, die landelijk kunnen worden ingezet, hun werk niet goed kunnen doen, vertellen direct betrokkenen. Voor een terugkeer naar een ‘normaler’ leven is een goed functionerend bron- en contactonderzoek nu cruciaal.

6. Wordt de ene bevolkingsgroep harder geraakt door corona dan de andere? – Volkskrant, 13-10-2020
Het covid-19-virus lijkt in Nederland personen met een niet-westerse achtergrond vaker te treffen. Dat stelde het hoofd van de ic in het Amsterdamse VUmc Armand Girbes dit weekeinde. Zijn constatering leverde direct discussie op, hoewel ook internationaal onderzoek grote verschillen tussen bevolkingsgroepen laat zien. Waarom discrimineert het coronavirus?

7. In de Randstad liggen de corona-IC’s vol met patiënten met een migratie-achtergrond – NRC, 30-10-2020

De tweede coronagolf treft de lagere sociale klassen in de grote steden bovengemiddeld hard. Onder hen veel mensen van niet-Nederlandse komaf.

Ahti’s COVID-19 Zorgdrukrisico Dashboard wordt aangehaald in dit artikel.

8. Telehealth: A Top Organizational Performance Solution During COVID-19 and Beyond – Health Catalyst, 08-09-2020
As health systems have adapted to their COVID-19-driven new normal, the most successful organizations recognize they have to excel in three specific areas to not only survive but thrive in a rapidly evolving industry: revenue, cost, and quality. While health systems are finding new ways to adapt to the pandemic, telehealth solutions offer a practical alternative that allows for success in all three of these areas.

9. De impact van vergrijzing op de zorg in 5 grafieken – Consultancy.nl, 28-09-2020
Iedere maand maken consultants van SiRM een grafiek waarin ze een ontwikkeling binnen de Nederlandse zorgmarkt visualiseren. Hier vijf grafieken van het adviesbureau die illustreren hoe ons land de komende decennia verder vergrijst, en de enorme druk die hiermee op ons zorgstelsel komt te liggen.
Het is een bekend verhaal: ouderen vormen een steeds groter deel van de Nederlandse bevolking, en omdat ouderen relatief veel zorg nodig hebben loopt de druk op de zorgsector flink op. Maar wat zijn de precieze prognoses?

10. China is bijna cashloos (en dat komt door dit bedrijf) – Volkskrant, 22-10-2020
Van boodschappen via de energierekening tot een vliegticket: de Chinezen betalen bijna alles met hun mobiele telefoon door een QR-code te scannen. Het bedrijf dat deze betaalrevolutie in gang heeft gezet, de Ant Group, is zo groot geworden dat de staat er een bedreiging in ziet.

11. Integrale aanpak multi-problematiek bespaart 3 miljoen – Binnenlands Bestuur, 22-10-2020
Schulden, armoede en gezondheidsproblemen worden in de aanpak van Sociaal Hospitaal (SOHOS) tegelijkertijd behandeld. Met een focus op maatwerk en eigen regie wist de gemeente Den Haag, in samenwerking met zorgverzekeraar CZ, de afgelopen drie jaar 136 huishoudens te helpen en 3 miljoen euro aan zorgkosten te besparen.

12. Amsterdamse coalitie publiceert speciale AI-uitgave in New Scientist – AMEC, 15-10-2020
Om het belang van artificiële intelligentie voor de samenleving breed voor het voetlicht te brengen heeft de Amsterdamse coalitie AI technology for people een speciale uitgave gepubliceerd in het oktobernummer van het blad New Scientist. In de special wordt uitgebreid aandacht besteed aan onderzoek, onderwijs en innovatie op het gebied van AI binnen de regio Amsterdam.

Bekijk de speciale uitgave in pdf.

13. Interview met HealthInc MD Lee Greene – Legacy DNA, Strategy for Health Innovators, oktober 2020
When working in the world of digital health innovations has been your lifelong career, you tend to get some pretty good insights. Being exposed to both the entrepreneurial and startup side as well as the mentoring and coaching side? That sends those insights into the stratosphere. Lee Greene has spent his entire professional career on either side of the digital health innovation landscape and he’s dishing some great advice for us in this episode. Come find out how emotion can act as a blinder to success, why it’s important to follow the flow of money, and how collaboration could be the key to reshaping healthcare on a global scale.

 

Categorieën: Nieuws

Bericht delen