Bij ahti kijken we met interesse naar verschillende nieuwsitems op het gebied van gezondheid, data en innovaties die van invloed zijn op zorg. Zo doen we nieuwe inzichten op en discussiëren we over mogelijke verbeteringen in de zorg. Afgelopen weken zagen we deze items in het nieuws langskomen en dit delen we graag met jullie.

Data

1. ‘Nederland dreigt grip op digitale wereld te verliezen’ – NOS, 14-05-2021
Nederland dreigt in de digitale wereld de controle over democratie, rechtsstaat en het economisch innovatiesysteem te verliezen. Het kabinet moet snel actie ondernemen om daar verandering in te brengen, waarschuwt de Cyber Security Raad, een orgaan met leden uit de overheid, het bedrijfsleven en de wetenschap.
“Het probleem wordt onderschat”, zegt Lokke Moerel, hoogleraar ict-recht aan de universiteit van Tilburg en lid van de raad. “Landen als China stelen bedrijfseigendom van onze bedrijven en infiltreren kritische systemen die ze op momenten als het hun uitkomt kunnen saboteren.”

2. Waarom al die data­lekken ons toch echt zorgen moeten baren en wat ertegen te doen is – Volkskrant, 20-05-2021

GGD, Facebook, Allekabels.nl: de datalekken van grote hoeveelheden persoonlijke gegevens tuimelen over elkaar heen. Daar reageren velen nonchalant op – ten onrechte, kunnen slachtoffers vertellen. Wat is ertegen te doen?

3. ‘Mensen hebben geen idee waar ze ja tegen zeggen, als ze betalen met hun persoonsgegevens’ – Volkskrant, 19-05-2021
Voor het eerst gaat in de wet worden vastgelegd dat betalen met persoonsgegevens op hetzelfde neerkomt als betalen met geld. Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, waarschuwt voor de gevolgen: ‘Er dreigt een privacykloof’.

4. Zo wordt de nieuwe datawet voor de zorg uitgerold – Skipr, 07-05-2021
Er is lang om geroepen en op gewacht, maar deze maand is de Wet elektronische gegevensuitwisseling (Wegiz) eindelijk naar de Tweede Kamer gegaan. Wat de verschillende branches in de zorg de komende jaren te wachten staat, legt minister Van Ark uit in een beleidsbrief.

Lees ook de beleidsbrief over de Wegiz.

GGZ

5. Discussienota zorglandschap GGZ – Sociaalweb

Gisteren publiceerde het ministerie van VWS de Discussienota Zorglandschap ggz. De nota dient als een ‘menukaart’ van maatregelen die bij kunnen dragen aan de kwaliteit en toegankelijkheid van de ggz. De onderzoekers stellen dat “de toenemende zorgvraag en schaarste aan personeel en middelen ervoor zorgen dat we, als we niets doen, onze zorg niet op het huidige niveau kunnen houden.” Voor een toekomstbestendige zorg moet er volgens hen o.a. ingezet worden op preventie en moet de cliënt weer centraal komen te staan. Daarnaast moet ingezet worden op betere triage om zo wachttijden te verkorten.

6. Zorglandschap ggz: Blokhuis doet voorzet ggz van de toekomst – Skipr, 21-05-2021
Screenteams, minder regio’s en strakkere regie vanuit VWS. Het zijn drie onderdelen van een brede visie van Paul Blokhuis op de geestelijke gezondheidszorg van de toekomst. Met de discussienota ‘Zorglandschap ggz’ wil de staatssecretaris een eind maken aan wachttijden, niet-passende zorg en personeelstekorten.

Lees ook de Discussienota.

Preventie

7. D66 Senator en Hoofd IC UMC Groningen: ‘Leefstijl doet er wel degelijk toe’ – NPO Radio1, 25-05-2021
Sinds de uitbraak van de coronacrisis is er discussie over of leefstijl en gewicht een rol speelt in het ziektebeeld. Volgens Peter van der Voort, D66 Senator en hoofd van de intensive care van het UMC Groningen is het kraakhelder: ”Leefstijl en gewicht doen ertoe”.

8. VWS begint campagne voor betere leefstijl – Skipr, 20-05-2021
Wat voor de één werkt, werkt voor de ander niet en omgekeerd. Voor veel mensen is het niet makkelijk om te bedenken welke gezonde leefstijltips het best bij hen passen. Over het zoeken naar wat het best bij jou past, start staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) donderdag de campagne Fit Op Jouw Manier.

Bekijk de campagne.

9. ‘Gebruik ongekend momentum om preventie te verankeren’ – Zorgvisie, 19-05-2021
Een nieuw kabinet moet preventie verankeren in de regio, in wetgeving en in structurele financiering. Een breder Nationaal Preventieakkoord moet helpen om de gezondheidsverschillen in Nederland te verkleinen. Een groep van twintig maatschappelijke organisaties doet deze week een voorzet voor hoe dat eruit moet zien. Ze doen dit in een brief aan informateur Mariëtte Hamer.

10. Nieuwe aanpak diabetes 2 – Telegraaf, 19-05-2021
Een nieuwe aanpak moet diabetes type 2, waarmee meer dan een miljoen Nederlanders kampen, bestrijden. Door middel van leefstijladvies, dna- en gedragsanalyse én speciale diagnostiek van TNO wordt de ziekte bij de kern aangepakt met een persoonlijk plan.

Jeugdhulpverlening

11. Amsterdam moet extra in de buidel tasten om zorg en jeugdhulpverlening op peil te houden – Het Parool, 12-05-2021
De vraag naar zorg en jeugdhulpverlening groeit snel. De gemeente Amsterdam moet dat geld halen uit de algemene reserves, die door de coronacrisis toch al onder druk staan.

12. Gemeenten: jeugdzorg kost ons te veel, Rijk moet nu bijspringen – FD, 23-05-2021
Nederlandse gemeenten kampen met een tekort van €1,7 mrd per jaar vanwege de hoge kosten voor jeugdzorg. Als het Rijk niet snel met geld over de brug komt, zien de lokale overheden dan ook geen andere oplossing dan hun dienstverlening ’te verschralen’ of het Rijk te vragen de uitvoering van de jeugdzorg naar zich toe te trekken. Dat zei Jan van Zanen, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zondagmiddag in het tv-programma Buitenhof.

Ondernemerschap

13. Epicentrum van Nederlandse biotech groeit uit zijn voegen – FD, 06-05-2021
De biotechsector is booming, en dat is goed te zien op het Bio Science Park in Leiden. Janssen ontwikkelde er zijn coronavaccin en Halix produceert er AstraZeneca. En farmaceut BMS gaat er een nieuwe fabriek bouwen: de volgende stap in de uitbreiding van het park.

E-health

14. Patiënten die het meest gebaat zijn bij digitalisering van de zorg worden vaak vergeten – Trouw, 01-05-2021
Bij het ontwikkelen van handige digitale innovaties in de zorg die de patiënt minder afhankelijk maken, worden de digibeten vaak vergeten. En juist zij zouden profijt kunnen hebben. Betrek hen dus meer bij onderzoek, bepleit een groep artsen, onder wie Joanneke van der Nagel, psychiater, en Paul van der Valk, longarts.

Categorieën: Nieuws

Bericht delen