Bij ahti kijken we met interesse naar verschillende nieuwsitems op het gebied van gezondheid, data en innovaties die van invloed zijn op zorg. Zo doen we nieuwe inzichten op en discussiëren we over mogelijke verbeteringen in de zorg. Afgelopen weken zagen we deze items in het nieuws langskomen en dit delen we graag met jullie.

 

  1. Juist nu het goed gaat, ligt een nare verrassing op de loer – NRC, 22-05-2020
    Het reproductiegetal ‘R’, dat staat voor de besmettelijkheid van het virus, is cruciaal in de strijd tegen corona. Maar juist in deze optimistische fase is het minder nuttig. Een dashboard moet uitkomst bieden.

2. Sturen op gezonde verzekerden loont nog steeds – Zorgvisie, 18-05-2020
Zorgverzekeraars kunnen hun financiële resultaat nog steeds verbeteren door te mikken op gezonde verzekerden. Dat blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau Equalis naar het rendement van zorgverzekeraars.

3. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet – Medisch Contact, 13-05-2020
Column van Marcel Levi over o.a. teleconsults.
Het blijft merkwaardig dat we een pandemie nodig hadden om te beseffen dat veel van ons ritueel polikliniekbezoek onnodig is en nauwelijks iets toevoegt aan de gezondheid van onze patiënten. Nederland telt jaarlijks 20 miljoen polikliniekbezoeken en er wordt nauwelijks geëvalueerd of dat nou wel echt allemaal nodig is.

4. Gezondheidsraad: ‘Zorg lichamelijke en psychische aandoeningen te veel gescheiden’ – NRC, 27-05-2020
De zorg voor mensen met een lichamelijke aandoening en voor mensen met een geestelijke aandoening is te veel gescheiden. Patiënten met een combinatie van de twee hebben daardoor soms een lagere levensverwachting. Dat schrijft de Gezondheidsraad woensdag in een advies aan de regering. De raad vindt dat moet worden gekeken naar een meer integrale benadering.

5. ‘Het voorkomen van een tweede lockdown is het allerbelangrijkst’ – FD, 21-05-2020
Voorzitter Mariëtte Hamer van de Corona Denktank komt met routekaart voor herstart van de economie. ‘Wij zeggen: ga nu investeren. ‘De denktank met daarin onder meer vertegenwoordigers van de SER, CPB, SCP en DNB, waarschuwt tegen bezuinigingen, pleit voor investeringen en meer Europese samenwerking. Maar gezondheid en veiligheid staan voorop, een tweede lockdown zou de veel meer economische schade aanrichten.

6. Opinion: It’s Telemedicine or No Medicine, Whether Doctors Like It or Not – Marketwatch, 19-05-2020
Covid-19 has transformed the delivery of health care seemingly overnight. Virtual visits with doctors have surged as practices try to implement social distancing and triage patients. The adoption of platforms akin to FaceTime, Skype, and WhatsApp has allowed video and text-based care to quickly expand and extend limited capacity. Some aspects of American life will surely return to normal after the pandemic ends, but the shift toward virtual care may prove durable.

7. Zorgsector en VWS naderen akkoord over drastisch snijden in corona-bureaucratie – Zorgvisie, 15-05-2020
Alle grote partijen in de zorg praten met het ministerie van VWS om de bureaucratie die samenhangt met coronacrisis zo beperkt mogelijk te houden. ‘Mijn wens zou zijn: niet afrekenen op cliëntniveau en liefst één verantwoordingsmodel voor alle regelingen die samenhangen met corona’, vertelt Rita Verdonk, speciaal adviseur Vermindering administratieve lasten sociaal domein van minister Hugo de Jonge van VWS.

8. ‘Geef alleen nog zorg van waarde voor de patiënt’ – Trouw, 16-05-2020
Net als nu op de ic, moeten we kritisch kijken welke zorg gepast is voor patiënten. Dan is uit deze coronacrisis nog veel meer winst te halen, reageert Hanna Willems, klinisch geriater en internist in AmsterdamUMC.

9. ‘Stop met de groei-reflex in de zorg’ – FD, 25-05-2020
Laten we niet teruggaan naar het oude businessmodel van ziekenhuizen, betoogt Hugo Keuzenkamp in een opiniestuk in het FD. Hugo Keuzenkamp was lid van de raad van bestuur van het Dijklander Ziekenhuis en van het Westfriesgasthuis.

Categorieën: Nieuws

Bericht delen