Hoe hangen gezondheidsverschillen samen met de sociaaleconomische status? En hoe kunnen we hier verandering in brengen? De drie sprekers bij Zorg2025 zijn het erover eens dat maatwerk de sleutel naar succes is. “Dit is het moment om nog meer aan preventie te gaan doen.”

De Zorg2025-bijeenkomst is een initiatief van de Amsterdam Economic Board, Smart Health Amsterdam, Rabobank, SIGRA en Ahti, waarbij steeds een ander thema centraal staat. Zorg- en welzijnsinnovatoren en andere professionals uit de zorg, het bedrijfsleven en onderzoek gaan hier in gesprek over gezondheid en preventie.

“Het is een urgent thema”, opent Jeroen Maas, lead Health bij Amsterdam Economic Board en de digitale gastheer van vandaag. “Iedereen verdient een eerlijke kans op een gezond leven, maar er zijn grote verschillen. Wat kunnen we hier nou aan doen? Daarover gaan we het vanmiddag hebben.”

De drie sprekers waren:

  • Martine Bruijne, Professor of Public Health bij Amsterdam UMC
  • Majorie de Been, Programmamanager Preventie en Zorg bij Pharos
  • Oscar van Dijk, CEO van Medicine Men en Emma een platform voor zorg op afstand

De keiharde feiten
Majorie de Been start met een keihard feit: laagopgeleiden in Nederland gaan gemiddeld zes jaar eerder dood en zijn gemiddeld vijftien jaar eerder ziek. De Been is programmamanager Preventie en Zorg bij Pharos, het landelijke expertisecentrum voor gezondheidsverschillen. “Dit zijn schokkende cijfers voor zo’n welvarend land als Nederland. Als je laagopgeleid bent is de kans dat je een gezonde zwangerschap doorloopt of passende zorg krijgt kleiner en de uitkomst van zorg is slechter.”

Lees het volledige verslag op de website van Amsterdam Economic Board.

Categorieën: EvenementenNieuws

Bericht delen