Op woensdag 22 maart 2017 vond de finale van de landelijke eHealth Steden Estafette plaats in het Amsterdam health & technology center (AHTC). Hoofdthema van de finale was Age Friendly Cities. De vraag ‘hoe maak je van een ICT-oplossing een succes?’ stond centraal. Voor het antwoord hierop werd ingegaan op ‘bloopers’, voorbeelden waar het niet goed ging. Onder het motto: leer van fouten.

Deze allerlaatste editie van de eHealth Steden Estafette werd mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam en het Amsterdam health & technology institute (ahti). De estafette is een initiatief van Digitale Steden Agenda, ECP en het ministerie van VWS.

 

Technologie voor meer zelfredzaamheid

De eHealth Steden Estafette is een kennisuitwisseling tussen steden. De centrale vraag daarbij is hoe technologie de zelfredzaamheid van inwoners met een ondersteunings- of zorgvraag kan bevorderen en wat daarbij de rol van gemeenten is. De opgedane kennis kunt u terugvinden op de website ehealthengemeente.nl, aangevuld met goede voorbeelden uit de estafettesteden.

‘Amsterdam as Age Friendly City’, naar het programma van de WHO, is het thema van deze editie. ‘Fantastisch dat Amsterdam en ahti hun estafette bijeenkomst langs de lat van ‘age friendliness’ leggen. Dat is precies wat we als organisatoren van de estafette willen zien: steden die zichzelf kritisch de vraag stellen hoe ze hun ouderen op een prettige manier langer mee laten doen’, aldus Lidy Steenwinkel van de Digitale Steden Agenda.

Amsterdam health & technology institute Ahti stimuleert de effectieve toepassing van technologie in de zorg om op termijn de kosten van de zorgsector te verlagen. Gezien de demografische ontwikkelingen en de forse toename van zorgkosten die daarmee samenhangt, sluit het thema van de eHealth Steden Estafette in Amsterdam naadloos aan bij de ambitie van ahti.

2_ahti_eHealth_Steden_Estafette_eric_van_der_burg

Opschalingscoalitie

De Secretaris Generaal van VWS Erik Gerritsen sloot aan het einde van de bijeenkomst de estafettereeks af en neemt voor het vervolginitiatief, de gemeentelijke eHealth Opschalingscoalitie, de estafettebeker in ontvangst. In de Opschalingscoalitie werken een groot deel van de Estafette steden gezamenlijk aan de opschaling van eHealth toepassingen.

De estafette startte op 18 juni 2015 in Alkmaar, waarna Woerden, Enschede, Rotterdam, Smallingerland, Eindhoven, Breda en Den Haag het stokje overnamen. Zo reisde de opgedane kennis en kunde over innovatieve ICT in de zorg van stad naar stad.

Categorieën: Nieuws

Bericht delen