Op 23 mei aanstaande zijn er twee sprekers te gast bij ahti Connect – ‘Financiering in de zorg: Hoe maken we de zorg betaalbaar beter?’: Jeroen Kemperman, Senior Manager Strategy & Business Development bij Zilveren Kruis en Jan Willem Kuenen, Senior Advisor bij Boston Consulting Group (BCG). Vandaag vertellen we meer over het onderwerp waar Jeroen Kemperman over zal spreken.

Briljante businessmodellen
Jeroen Kemperman is Senior Manager Strategy & Business Development bij Zilveren Kruis. Hij is tevens auteur van o.a. het boek “Briljante Businessmodellen in de Zorg”.

Om gezondheid dichterbij te brengen voor iedereen moeten we volgens Kemperman de focus in de zorg verplaatsen van de zorginstelling naar het huis en dagelijks leven. Voor die grote omschakeling zijn volgens Kemperman vijf doorbraken nodig. Ten eerste differentiatie in specialistische zorg waarbij planmatige en hoog specialistische behandelingen worden geconcentreerd. ‘Nederland telt bijna honderd ziekenhuizen, dat is een stuk minder dan Italië waar het er duizend zijn, maar dit aantal zal toch omlaag moeten.’ Ten tweede zal de klant echt de plek van de arts aan het stuur moeten overnemen. De dagelijkse zorg moet rond de patiënt vormgegeven worden. Er moet veel meer gebeuren op het gebied van preventie en zelfmanagement in het dagelijks leven. En ten slotte heb je solidariteit in de samenleving nodig om dit alles te realiseren.

De genoemde doorbraken gebeuren op verschillende plekken in de wereld al. Kemperman beschrijft in zijn boek een aantal van deze ‘briljante businessmodellen’. Hij noemt onder andere Ryhov in Zweden, waar mensen zelf nierdialyse uitvoeren zonder hulp van verpleegkundigen en Healthways die mensen met meerdere chronische aandoeningen gezonder maakt. Kemperman: ‘Natuurlijk zijn we er niet van de ene op de andere dag. Tegen partijen die een jaar bezig zijn, maar nog geen resultaten kunnen laten zien, wil ik zeggen: don’t give up. Deze dingen hebben meerdere jaren nodig. Bovendien zeg ik in het vinden van financiering van nieuwe oplossingen: follow the money. De diagnose is vaak niet nieuw en er is ook budget wat zorgverleners krijgen om daar wat aan te doen. Het is vervolgens vooral zaak te vechten om innovatieve, mooiere en betere zorgbehandelingen te kunnen leveren voor de betreffende patiënten met dat geld. Aanpassing van dbc’s, waardoor er meer ruimte komt voor innovaties, is nodig.’ (Bron interview: Zorgvisie)”

ahti Connect
Tijdens ahti Connect zal Jeroen Kemperman o.a. spreken over de mogelijkheden om gezondheid dichterbij te brengen en zorg veilig naar huis te verplaatsen met ondersteuning van eHealth en algoritmen in virtuele behandelpaden. Hij zal daarbij het perspectief schetsen dat dit geeft op de toekomstige gezondheidszorg en de organisatie en financiering daarvan.

Aanmelden
Wil je ook meepraten over dit onderwerp? Meld je dan aan via Eventbrite.

Jeroen Kemperman – Zilveren Kruis

Categories: News

Send this to a friend