At ahti we follow interesting news items about health, data and innovation. In this way, we gain insights about improvements in health and healthcare. In the last few weeks we have found the following items to share with you. Some are in Dutch, some are in English.

Finance in healthcare

1. Rijnstate gaat concurrentie aan met privéklinieken – De Gelderlander, 22-3-2021
Ziekenhuis Rijnstate gaat de concurrentiestrijd aan met privéklinieken door patiënten die een planbare behandeling nodig hebben meer in de watten te leggen. Zij krijgen binnen twee dagen na hun doorverwijzing een telefoontje, zitten binnen tien dagen tegenover een specialist en mogen zelf bepalen wanneer ze behandeld worden.

2. Jeugd-ggz blijkt ‘lucratieve markt’ – NRC, 21-03-2021
Marktwerking Tieners met lichte psychische klachten zijn een groeimarkt. De zwaardere jonge patiënt is onrendabel en belandt op een wachtlijst.

GGZ / Mental health

3. De gezondheidszorg moet op de schop: ‘We moeten voor ons brein leren zorgen’ – ED, 19-03-2021
Brein-gerelateerde ziekten als een burn-out, depressies, en stress nemen toe. De huidige coronamaatregelen lijken die gevoelens alleen maar te versterken. Moet de gezondheidszorg op de schop en wordt het tijd voor meer aandacht voor mentale ziekten?

4. MHPSS wereldwijd in feiten en getallen – Rijksoverheid
Hoe staat het in de wereld met geestelijke gezondheidszorg en psychosociale steun (MHPSS)?

5. Onvoldoende hulp voor jongeren met ernstige psychische problemen – Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, 15-03-2021
Meer jeugdigen met psychische problemen hebben hulp nodig en de ernst van de problemen is toegenomen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) constateert dat bestaande knelpunten in hulp aan jeugdigen met psychische problemen onder invloed van de coronacrisis zijn vergroot en verscherpt. Instellingen hebben onvoldoende personeel en geld om aan de complexe hulpvragen te kunnen voldoen. De wachtlijsten worden steeds langer. De afstemming en samenwerking op regionaal niveau is daarnaast onvoldoende.

6. Professional services face losing junior staff to burnout – FT, 22-03-2021
Mental health problems on the rise as Covid brings greater workloads coupled with a shift to solitary working

7. Onderzoek de Nederlandse ggz, steeds meer kinderen en jongeren in de knel – Zorg&Sociaalweb, 10-03-2021
De druk op de jeugd-ggz stijgt onverminderd door. Drie maanden na een eerdere uitvraag onder leden van de Nederlandse ggz blijkt dat steeds meer kinderen en jongeren acute intensieve hulp nodig hebben, maar die niet kunnen krijgen. Het kabinet heeft reeds geld vrijgemaakt voor een Steunpakket sociaal en mentaal welzijn en leefstijl, maar gesprekken met de overheid om op korte termijn voldoende zorgcapaciteit te regelen voor kinderen en jongeren met vaak ernstige klachten zoals suïcidaliteit, eetstoornissen en depressie hebben nog niet tot resultaat geleid. De Nederlandse ggz en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) roepen de politiek met klem op om de zorg voor deze kinderen en jongeren nú wel te regelen. Deze oproep wordt ondersteund door MIND.

+ Publieksrapportage uitvraag acute jeugd-ggz

8. Onderzoek: Nederlander psychisch net zo gezond als voor corona – Volkskrant 04-03-2021
De coronacrisis en de lockdowns hebben vooralsnog weinig invloed op de psychische gezondheid van de gemiddelde Nederlander. In 2020 was 12 procent van de bevolking psychisch ongezond, evenveel als in vier voorgaande jaren. Dit blijkt uit de jaarlijkse gezondheidsenquête van het CBS.

Bekijk de bijbehorende analyses van het CBS.

Long-term care

9. “Mantelzorgers ondersteunen loont” – NPO radio 1, 05-03-2021
Mantelzorgers werken voor niks, maar dat betekent niet dat ze niks kosten. Voor het eerst is onderzoek gedaan naar de maatschappelijk kosten van mantelzorg. En de bijdrage aan onze maatschappij komt neer op 22 miljard euro per jaar.

COVID-19 in Afrika, from our colleage Tobias Rinke de Wit

10. We moeten in Afrika uit eigenbelang vaccineren – NPO Radio 1, Dr. Kelder en Co
“We moeten uit egoïstische overwegingen vaccineren tegen corona in Afrika”, zegt Professor Tobias Rinke de Wit in Dr. Kelder en Co. “Zolang Afrika onveilig blijft, zijn wij onveilig in Europa.” De onderzoeker ziet in het continent steeds meer mutatiehaarden van het virus ontstaan die ons kunnen raken. Alleen door ook Afrika te dekken met vaccins, kunnen we voorkomen dat het virus terugspringt naar Europa.

11. Afrika: wel besmet, niet getroffen – EW Magazine, 20-03-2021
Waarom sterven relatief weinig Afrikanen door corona? Onderzoek laat zien dat de gemiddelde Afrikaan over een beter afweersysteem tegen het virus beschikt.

12. JLI’S DR TOBIAS RINKE DE WIT ON NTR: ATLAS: COVID-19 IN AFRICA – Joep Lange Institute
Last week Prof Tobias Rinke de Wit, Director Research JLI, was on Dutch television program NTR: Atlas discussing his ongoing COVID-19 work in Africa.

Watch the item on NPO Atlas (17-02-2021).

Categories: News

Send this to a friend