In ‘The Garden’ van het Amsterdam Health & Technology Center (AHTC) kwam op donderdag 24 januari 2019 een uiteenlopend publiek van zorgverleners, zorgverzekeraars, wetenschappers en ondernemers bijeen, tijdens een Zorg2025 bijeenkomst i.s.m. ahti Connect, om te praten over een van de belangrijkste onderwerpen in de komende decennia: innovatie in de zorg. Bovendien streden vijf veelbelovende innovaties om een plek in de finale van de Zorginnovatieprijs. En de winnaar is…

Innovatie in de zorg
“Innovatie in de zorg is ongelooflijk belangrijk maar ook vreselijk moeilijk”, zei Jeroen Maas, Challenge Lead Health bij de Amsterdam Economic Board. “Met Zorg2025 wil de Amsterdam Economic Board en onze partners Rabobank Amsterdam, Kamer van Koophandel, Sigra en ahti, innovatie stimuleren. Dat doen we onder andere door veelbelovende innovaties in het zonnetje te zetten in deze regionale voorronde van de Nationale Zorginnovatieprijs.

De Nationale Zorginnovatieprijs is een prijs voor de meest innovatieve onderneming in de scale-up fase op het gebied van zorg en welzijn. Er vinden negen regionale voorrondes plaats door heel Nederland. Elke regio selecteert één genomineerde en een publiekswinnaar en zij gaan door naar de finale op 14 maart tijdens het Health Valley Event. Dit is een kans voor ondernemers om hun innovatie, die al uitgewerkt, getest en gelanceerd is, te versnellen.

En… helpt de prijs?
Helpt deze Nationale Zorginnovatieprijs ondernemers ook? “Nou en of”, vertelde Dennis Poland, die vorig jaar met zijn bedrijf Hem-Col de prijs won. Hem-Col ontwikkelde een nieuwe, efficiëntere methode van bloedprikken, waarbij patiënten zelf met een klein vingerprikje een paar druppels bloed afnemen en die per post kunnen versturen.

Poland: “De Nationale Zorginnovatieprijs leverde ons meer bekendheid op en draagt bovenal bij aan credibility oftewel vertrouwen.” Daarnaast leidde de prijs ook tot concrete voordelen. “Siemens was – mede door de prijs – zo gecharmeerd van ons dat ze een laboratorium ter beschikking stelde.”

HartWacht
Tijd voor de pitches van de kandidaten. Aernout Somsen van Hartwacht beet de spits af. HartWacht biedt telemonitoring voor patiënten met hartklachten. Somsen: “Patiënten meten thuis hun bloeddruk en hartritme en een app geeft deze aan ons door. Een algoritme licht de patiënten eruit die extra aandacht behoeven. Vervolgens bekijken verpleegkundigen de gegevens en als zij iets ‘verdachts’ zien, komt de cardioloog erbij. Indien nodig nemen we dan contact op met de patiënt.”

Voor patiënten is dit prettig omdat ze op een moment dat het hun uitkomt de metingen kunnen doen of juist als de klachten zich voordoen. “Op deze manier kan één cardioloog duizenden patiënten per dag monitoren. Dit is een enorme kostenbesparing. HartWacht biedt betaalbare en schaalbare zorg zodat ons zorgstelsel toegankelijk blijft voor iedereen.”

Easee Online
“Sluit uw ogen”, vroeg Yves Prevoo van Easee Online Oogmeting de zaal, “en bedenk hoe het is als u nooit meer goed zou kunnen zien. Zo belangrijk is zicht dus voor ons. Gelukkig zijn er hulpmiddelen, zoals een bril of contactlenzen, maar deze bieden alleen soelaas na een goede oogmeting.”

Easee is “’s werelds eerste CE gecertificeerde online oogmeting”, zegt Prevoo. “De cliënt heeft alleen laptop of computer met webcam nodig en een smartphone als afstandsbediening. Op elk gewenst moment kan hij of zij thuis de meting uitvoeren. Het is dus niet nodig om een zorgprofessional te bezoeken, wat voor zowel de cliënt als de zorgverlener efficiënt en kostenbesparend is.”

Circa 11 duizend mensen hebben de toepassing gebruikt en gaven als tevredenheidscijfer gemiddeld een 4.3 uit 5. De techniek is gevalideerd door het UMC. Easee mikt met name op online leveranciers van brillen en andere visuele hulpmiddelen.

DiSofa Online Therapie
“Wat doen we tegenwoordig niet online?” vraagt Joris Arts van DiSofa Online Therapie. “Bijna alles: van boodschappen doen tot een hypotheek regelen. Maar in de zorg moet je nog bijna altijd fysiek op consult komen.”

Enter DiSofa, dat Basis GGZ 100 procent online aanbiedt. Niek Kuiper vult zijn kompaan aan: “Of je nu ver weg woont of om de hoek, DiSofa kent geen wachttijden of reistijden. Met je eigen telefoon, tablet of computer kun je 24 uur per dag inloggen en afspreken met je eigen psycholoog voor een videogesprek wanneer het jou uitkomt.”

Is het niet lastig om zo ongeveer de meest persoonlijke gesprekken online te voeren? “De reacties van onze cliënten zijn juist heel positief. Deze komt het meest voor: ‘Ik heb het gevoel dat mijn psycholoog altijd voor me klaar staat’.”

Cardea3EGA
Milena Cukic vertelde over Cardea3EGA, een draagbare hartmonitor. De patiënt legt het kastje op zijn of haar borst dat vervolgens het hartritme meet. Een app verstuurt de data via een smartphone. Met behulp van algoritmes worden de gegevens geanalyseerd en problemen gedetecteerd.

Cukic: “De signaalkwaliteit van ons apparaatje concurreert met veel medische ECG apparatuur. Wij kunnen binnen 35 seconden meer dan 10 verschillende soorten hartklachten detecteren. Als een cliënt een klacht heeft, kan hij of zij direct een meting uitvoeren en de resultaten versturen.” De Cardea3EGA kent een breed toepassingsgebied, vertelde Cukic. “In ziekenhuizen, psychiatrische instellingen, huisartsenpraktijken of bij patiënten thuis, zoals kwetsbare ouderen.”

Illi-tv
“Dit is Nel”, zei Mike Oudshoorn van illi-tv, terwijl hij een foto van een oudere dame liet zien. “Ze is verward en soms angstig. Helaas zal dementie de komende decennia steeds vaker voorkomen en een groot beslag leggen op ons zorgstelsel. Illi-tv biedt uitkomst, omdat het ouderen geruststelt. Dit ontlast het zorgstelsel, omdat ouderen langer op zichzelf kunnen blijven wonen.”

Demente ouderen zijn vaak gebaat bij het ophalen van positieve herinneringen. “Illi-tv helpt hen daarbij door het aanbieden van persoonlijke levensverhalen. Zo’n levensverhaal kan bestaan uit persoonlijke foto’s, favoriete muziek, spraakberichten en speciale video’s. Daarnaast bevat illi-tv ook muziektherapie, geheugentrainingen en nog veel meer.” Je sluit illi-tv gewoon aan op een bestaande tv. De levensverhalen worden verzameld door medewerkers van illi-tv met behulp van familieleden. Oudshoorn: “illi-tv biedt zorg om niet te vergeten”.

Cordaan en Zilveren Kruis
Na de pauze, tijdens het ahti Connect onderdeel van de avond, gaf Ellen Maat, directeur strategie kwaliteit en innovatie van de Amsterdamse zorgaanbieder Cordaan, een presentatie. “Innovatie in de zorg is absolute noodzaak!” Maat wees op de stijgende zorgvraag, toenemende kosten en de groeiende personeelstekorten.

Cordaan investeert in zowel grote als kleine projecten, variërend van complexe ict-systemen als de VirtualWard tot praktische innovaties, zoals een soort airbag die bij valpartijen heupbreuken moet voorkomen. Maat: “Innovatie in de zorg vergt lange adem, doorzettingsvermogen en vooral goede samenwerking met partijen die er gezamenlijk de schouders onder willen zetten.”

Femmy Muller van Zilveren Kruis vertelde over de financiering van innovatie in de zorg en de verandering die de zorg de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. De zorgverzekeraar heeft nu de rol van financierder, waarbij de overheid meer terug treed en de zorgaanbieders echt ‘bedrijven worden’ (inclusief het vrijmaken van budget voor innovaties).  Innovaties vergen vooraf investeringen en dat wringt soms.  Verzekeraars als zorgaanbieders moeten samen gaan investeren in ‘de beste ideeën’. Dit vraagt om langdurige samenwerking gericht op structurele oplossingen. Een ding is duidelijk: “Zonder innovatie gaat het niet, anders blijven de zorgkosten onaanvaardbaar stijgen.”

zorginnovatieprijs 2019Bekijk hier het complete overzicht met alle presentaties: Regionale voorronde Zorginnovatieprijs 2019

 

 

 

 

En de winnaar is…
Ik geloof hierin!”, “Ik ga het morgen doen” en “een arbeidsbesparende innovatie” waren enkele van de kwalificaties die de jury de winnaar toebedeelde. De winnaar is… Easee Online Oogmeting!

De publieksprijs, ter plekke online gekozen door de aanwezigen in de zaal, ging naar DiSofa Online Therapie. Beide winnaars hadden exact dezelfde eerste reactie: “Super!”

Over Zorg2025
e puDe Amsterdam Economic Board, SIGRA, Rabobank Amsterdam en de Kamer van Koophandel organiseren al jarenlang succesvol de Zorg2025 bijeenkomsten. Vanaf 2019 sluit ahti als partner aan. De Zorg2025 bijeenkomsten zijn gericht op het samenbrengen van zorg- en welzijnsinnovators en professionals, bedrijfsleven, onderzoekers en kennisinstellingen op het gebied van gezondheid en preventie. Het uitgangspunt is om kennis, nieuw onderzoek en innovatieve toepassingen te delen.

Categories: News

Send this to a friend