LET OP: AANMELDEN GAAT VIA EVENTBRITE!

Wereldwijd zien we dat in vele sectoren veel waarde wordt gecreëerd door het combineren van data en deze vervolgens om te zetten in diensten en informatie. Binnen de zorg blijft de waardecreatie van het combineren van data nog achter.

Het idee om data te koppelen is niet nieuw binnen de zorg, maar we zien dat bij de bestaande initiatieven de meeste organisaties (als verwerker en/of verwerkingsverantwoordelijke) zorgen hebben of dit wel is toegestaan. Daarbij trekken ze vaak data naar zich toe en houden dit in eigen beheer. Daarmee blijft de data gefragmenteerd en verliezen we potentieel (publieke) waarde.

Het CBS heeft (middels de CBS-wet) een bij wet geregelde positie om data te verzamelen en combineren voor statistisch en wetenschappelijk onderzoek. Het CBS heeft een enorme hoeveelheid persoonlijke data onder beheer, met gebruiksregels binnen AVG en uitgebreide data security. Het instituut staat onder democratische controle van de Tweede Kamer. Hiermee is het CBS een zeer geschikte partij als (ont)koppelpunt van alle verschillende bestaande data-initiatieven.

Graag gaan wij met jullie online in discussie over deze aanpak aan de hand van de presentaties van drie sprekers uit ons netwerk die hier dagelijks mee te maken hebben.

Sprekers
 1. Ruben Dood, Directeur Beleidsstatistiek en Dataservices bij CBS. Hij zal dieper ingaan op het CBS, hoe o.a. dataverzameling in z’n werk gaat en hoe we CBS microdata (kunnen) gebruiken voor bruikbare inzichten in de zorg en daarbuiten. Hij zal ook inzicht geven in het verschil hierin tussen de zorgsector en andere sectoren.
 2. Lokke Moerel, Senior of Counsel bij Morrison & Foerster LLP en Professor Global ICT Law bij de Universiteit van Tilburg is een van de meest bekende privacy & cyber adviseurs wereldwijd. Zij zal ingaan op hoe zorgdata binnen de privacy regels optimaal ontsloten kunnen worden voor wetenschappelijk en statistisch onderzoek en hoe het CBS daar een rol in kan spelen. Aan de orde komen de zin en onzin van een aantal vermeende beperkingen in de ontsluiting van zorgdata.
 3. Marcel Geurts, partner Health Venture Partners, is bij ahti betrokken als strategisch data Hij zal ingaan over het gebruik van (CBS-) data in de praktijk. Hoe wordt (CBS-)data gebruikt om bruikbare inzichten te ontsluiten, wat kan en wat willen organisaties? Waarom willen we data in het zorgdomein koppelen en ontsluiten? En wat zijn de mogelijkheden voor organisaties en de voor- en nadelen van het gebruik van CBS als koppelpunt?
  Programma

  09:25 – 09:30 Ontvangst in Zoom
  09:30 – 09:35 Welkom/Introductie (ahti)
  09:35 – 09:50 Presentatie Ruben Dood
  09:50 – 10:05 Presentatie Lokke Moerel
  10:05 – 10:20 Presentatie Marcel Geurts
  10:20 – 11:00 Discussie
  11:00 – 11:05 Afronden event

  Waarom ahti Connect?

  Ahti Connect is een netwerkevent dat wetenschappers, zorgprofessionals, ondernemers en beleidsmaker uit de zorg bij elkaar brengt. Normaliter organiseren wij dit op onze locatie in het AHTC. Wegens de COVID-19 uitbraak en veiligheid van iedereen doen we dit tijdelijk online. Twee of drie sprekers uit verschillende gebieden gaan met elkaar de discussie aan en delen hun kennis over een thema op het gebied van zorg, data, technologie en ondernemerschap. Een inspirerende manier om nieuwe kennis op te doen, jouw netwerk te vergroten en ahti te leren kennen.

  Ben jij er ook bij?

  Toegang voor deze webinar is gratis en zal plaatsvinden in Zoom. Let op: Het event is in het Nederlands en er zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar. Meld je snel aan via Eventbrite en nodig je collega’s uit. Wij zien je graag online op donderdag 8 oktober van 09:30 tot 11:00. Tot dan!

  Save the date!

  De volgende online editie zal plaatsvinden in november over ondernemerschap in de zorg. De precieze datum, het onderwerp en de sprekers worden later bekend gemaakt.

  Evenementen
  Categorieën: Evenementen

  Bericht delen