Onderzoek naar arbeidsongeschiktheid bij mensen met hiv afgerond

Health Insights

Het Amsterdam Health and Technology Institute (ahti) en Stichting hiv monitoring (SHM) hebben gezamenlijk een onderzoek afgerond naar arbeidsongeschiktheid bij mensen met hiv. Het onderzoek, uitgevoerd met verschillende partners in opdracht van het Verbond van Verzekeraars, biedt nieuwe inzichten over het risico op arbeidsongeschiktheid bij mensen met hiv.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen met hiv geen tot 1,5 keer hogere kans hebben om langdurig arbeidsongeschikt te raken dan mensen zonder hiv. Dit risico wordt mede beïnvloed door het stadium van de ziekte bij start van de hiv behandeling. Met deze nieuwe kennis hebben verzekeraars een beter beeld over de risico’s met de verwachting dat dit kan bijdragen om de toegankelijkheid van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor mensen met hiv te verbeteren, zie het nieuwsbericht van Verbond van Verzekeraars. ‘Veel mensen met hiv ervaren helaas nog beperkingen in hun werk- en privéleven. Het resultaat van dit onderzoek neemt hopelijk een deel van deze beperkingen weg en draagt zo bij aan het normaliseren van hiv’ zegt prof.dr. Marc van der Valk, bestuurder van stichting hiv monitoring.’

Overleg en onderzoek bieden inzicht

Het Verbond en de Hiv Vereniging zijn sinds 2021 in overleg om de risico’s op arbeidsongeschiktheid bij hiv beter te kunnen inschatten. Door een gebrek aan betrouwbare data kunnen mensen met hiv lang niet altijd een arbeidsongeschiktheidsverzekeringen afsluiten. In het onderzoek zijn daarom gegevens van mensen met en zonder hiv onderzocht. Die gegevens komen van de stichting hiv monitoring (SHM) en zijn gekoppeld aan relevante CBS-microdata.

Informatie heeft een maatschappelijke impact
“Dit onderzoek toont aan hoe data niet alleen inzicht geven, maar ook bijdragen aan concrete maatschappelijke verbeteringen,” aldus Michiel Heidenrijk, directeur van ahti. “Arbeidsongeschiktheid bij mensen met hiv was een onbekend risico en beoordeling van verzekerbaarheid zat daarmee op slot. Door beschikbare data van mensen met hiv te benutten is er een doorbraak in de kennis over het risico.” Dit onderstreept het belang van het verantwoord inzetten van informatie voor het genereren van maatschappelijke waarde. Bij dit proces is zorgvuldig rekening gehouden met privacy en de gevoeligheid van de data, en zijn alle relevante partijen betrokken: mensen met hiv, verzekeraars en onafhankelijke onderzoekers.

Aan het onderzoek is meegewerkt door het Landelijk Dataregister Arbeidsongeschiktheid, waarin de Nederlandse Vereniging Geneeskundig Adviseurs Verzekeringszaken (GAV), het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het Verbond van Verzekeraars samenwerken. 

Meer weten over de uitkomsten van het onderzoek? Bekijk de factsheet over de belangrijkste resultaten, lees de complete rapportage, of neem contact met ons op!