Pandemische Paraatheid: Kwetsbare Groepen en Oversterfte in Beeld
Tijdens de COVID-19 pandemie werd een hoger sterftecijfer waargenomen dan verwacht: er was sprake van “oversterfte”. Tijdens het PREPPING for Pandemics-project probeerden wij inzicht te genereren in (over)sterfte en COVID-gerelateerde negatieve gezondheidsuitkomsten, voor de Nederlandse bevolking als geheel én voor specifieke populatiegroepen daarbinnen. Hiermee wilden wij achterhalen welke groepen in de samenleving het hardst zijn geraakt door de COVID-19 pandemie.
Dit project bestond uit drie onderdelen. Wij hebben voor verschillende groepen in de samenleving gekeken naar (1) bescherming tegen COVID-infectie (bijvoorbeeld door vaccinatie); (2) het aantal positieve testen, ziekenhuisopnames, IC-opnames en sterfgevallen door COVID-19 (de “zorgcascades”); en (3) oversterfte (wat betekent: meer sterfte dan verwacht, gebaseerd op eerdere sterftecijfers uit 2012-2019).
Hieruit kwam steeds dezelfde conclusie naar voren: de gezondheidsgevolgen van de pandemie zijn niet gelijk verdeeld in de samenleving. Mensen met de laagste inkomens en met een migratieachtergrond ervaarden de ergste gevolgen. Zij belandden vaker in het ziekenhuis en ervaarden meer oversterfte dan andere populatie subgroepen. In toekomstige pandemieën moeten de meest kwetsbaren in onze samenleving beter beschermd worden.
De inzichten uit dit project voegen een extra dimensie toe aan de reguliere oversterfte statistieken, die oversterfte in de Nederlandse samenleving als geheel tonen. Onze inzichten laten zien hoe, met beschikbaarheid van de vereiste data, gedetailleerde datagedreven inzichten kunnen worden gegenereerd die niet alleen leiden tot beter begrip van de gevolgen van de pandemie, maar ook beleid en besluitvorming kunnen informeren ten tijde van toekomstige pandemieën.
Meer weten? Neem een kijkje op ons interactieve COVID-19 dashboard of neem contact met ons op!