CareXS winnaar Zorginnovatieprijs Noord-Holland
Connected Infuuszorg thuis is de winnaar van de Zorginnovatieprijs regio Noord-Holland. De innovatie van de Amsterdamse scale-up CareXS zorgt ervoor dat mensen ook veilig en efficiënt thuis infuuszorg kunnen krijgen. De digitale uitreiking van de prijs zat bomvol waardevolle interessante inzichten van en voor andere zorgondernemers. “Neem altijd een buitenlands ziekenhuis mee in je studie.”
Geëmotioneerd neemt CareXS-directeur Cliff Bos aan het einde van de middag de felicitaties in ontvangst. Tijdens zijn pitch eerder deelde hij zijn drijfveer: zijn moeder overleed op jonge leeftijd aan onbewust onjuist medicijngebruik en nu wil hij met technologie helpen om de zorg te verbeteren. “Wij willen een wereld zonder medicatiefouten.”
De Connected Infuuszorg thuis is het nieuwste product van CareXS en speelt in op de ontwikkeling dat straks zo’n 40 procent van de 2 miljoen infuustoedieningen thuis wordt toegediend. CareXS krijgt de prijs omdat de oplossing volgens de jury inspeelt op “herkenbare problematiek”. “Het is een van de oplossingen voor het tekort aan zorgprofessionals en kan echt een verschil maken in het dagelijks leven van patiënten.”
Bos: “Deze erkenning betekent heel veel. Niet alleen voor mij, maar ook voor de verpleegkundigen die hier gebruik van maken. Een van hen zei tegen mij: ik voel me hier veiliger door. Wij doen dit niet alleen voor de patiënten, maar zeker ook voor de zorgverleners. We moeten samen de zorg beter maken en ik zie dit als een aanmoediging om hiermee verder te gaan.”
De Zorginnovatieprijs regio Noord-Holland
CareXS gaat naar de finale van de Nationale Zorginnovatieprijs 2022 op 17 maart en maakt daar onder meer kans op een geldbedrag van 15.000 euro. De Zorginnovatieprijs regio Noord-Holland wordt georganiseerd door Zorg2025-partners Amsterdam Economic Board, Rabobank, Sigra, Smart Health Amsterdam en ahti – Amsterdam health & technology institute.
De jury onderwerpt de pitchers van vandaag aan kritische vragen: zo kijken zij naar hoe een innovatie kan landen in de praktijk en wat er nodig is voor verdere opschaling. Of de gebruiker centraal staat en hoe de innovatie past in het bredere zorgecosysteem zijn andere belangrijke criteria. De jury bestaat uit Madelon Bracke (Clear.), Sjoerd Broekman (GGZ InGeest), Douwe van Riet (HVO-querido) en Arianne van Lavieren (Zilveren Kruis).
Doe het niet alleen
Vorig jaar won Clear, een Amsterdams bedrijf dat een data-gedreven gepersonaliseerd dieet voor iedereen toegankelijk wil maken. Klanten van de startup krijgen via de Clear app gepersonaliseerd voedingsadvies op basis van hun bloedglucose waarden en gelogde maaltijden. Wetenschappelijk directeur Madelon Bracke vertelt dat de prijs het bedrijf veel heeft gebracht.
“We zouden met de Zorginnovatieprijs de mogelijkheid krijgen om samen te werken met allerlei stakeholders in het zorgdomein zodat we sneller ons doel bereiken: zoveel mogelijk mensen helpen. En dat is exact wat de prijs ons gebracht heeft. We zijn in gesprek met het Zilveren Kruis en we hebben dankzij de partners van Zorg2025 vaak het podium gekregen in interviews en bij evenementen waaruit ook weer allerlei contacten zijn voortgekomen.”
Haar belangrijkste advies aan de genomineerden? “Ga naar buiten, zorg dat je met veel mensen spreekt over jouw propositie. Het zorgdomein is veel te groot en complex om het allemaal alleen te kunnen doen.”
De andere genomineerden: KOPPL, Elementa en Skinive
Naast de Connected Infuuszorg thuis van CareXS zijn ook KOPPL, Elementa en Skinive genomineerd. KOPPL ontwikkelde software die elke gemeente of organisatie kan gebruiken om een doel en doelgroep te ondersteunen met het vinden van passend aanbod. “Wij willen in heel Nederland de weg naar hulpverlening verkorten”, zegt pitcher Marnix Kistemaker.
De app Skinive helpt artsen en vanaf dit jaar ook thuisgebruikers bij de detectie van huidaandoeningen. “Kunstmatige intelligentie in de gezondheidszorg kan van miljoenen mensen de levens redden of verbeteren”, pitcht Skinive-oprichter Kiril Astorov. “Onze oplossing heeft een nauwkeurigheid van meer dan 90 procent en vooral huisartsen zijn er erg positief over.”
Elementa Labs ontwikkelde een voice-assistent voor laboratoria. Deze digitale assistent helpt onderzoekers bij het digitaal documenteren van hun bevindingen en maakt een einde aan het vele papierwerk. “Wij willen de biomedische onderzoekswereld veranderen”, zegt co-founder Ahmed Khalil. Door onze oplossing kunnen onderzoekers de mechanismen van ziektes sneller doorgronden zodat we ons kunnen richten op preventie.”
De jury benadrukt dat het geen gemakkelijke keuze was. “Alle vier de inzendingen gaan over relevante problemen die ons in 2022 bezighouden. Daarom moedigen we alle inzenders aan om door te zetten.”
Voor de uitreiking spraken we uitgebreid met de vier pitchers. Hier lees je meer over de innovaties van CareXS, KOPPL, Skinive en Elementa Labs.
‘Richt je niet alleen op de technologie’
Dick Sietses zag als investeerder in de zorg al meer dan 2.500 pitches van zorginnovaties. Sietses is partner bij Health Innovations, een venture capitalist die investeert in startups in de gezondheidszorg. Hij stelt vast dat corona de digitale zorg enorm versnelde, maar dat er nog steeds flink wat uitdagingen zijn. “De complexiteit van de zorg neemt toe, daarom hebben we niet per se snelle maar juist structurele oplossingen nodig, degelijke systemen. En het liefst ook duurzame oplossingen: de zorg is verantwoordelijk voor 7 procent van de CO2-uitstoot.”
Hij geeft deze middag een paar heldere en praktische tips aan startups in de zorgsector. Handig voor degenen die volgend jaar meepitchen. “Richt je op het proces in de zorg en niet alleen maar op de technologie”, zegt hij. En: “Start een branchevereniging met collega-startups, want daarmee kun je in gesprek met VWS. Bovendien heb je vaak dezelfde uitdagingen die je daarin ook kunt delen. Als je onderzoek doet, neem dan ook meteen een buitenlands ziekenhuis mee in je studie. En zorg dat je echt iedereen uit de keten betrekt bij jouw oplossing: bij bijvoorbeeld het Diabetesfonds en het Epilepsiefonds kun je snel feedback ophalen van patiënten.”
Zijn laatste advies: als je een product maakt zorg dan dat het mooi én duurzaam is. “Vicentra, een van onze bedrijven maakt een insulinepomp. Een patiënt zei daarover dat mensen niet langer vragen ‘wat heb jij?’ maar ‘wat is dat?’. Dat maakt een groot verschil.”
Het zijn tips waar niet alleen de genomineerden, maar alle ondernemende aanwezigen vandaag iets aan hebben. En misschien dat Cliff Bos van CareXS ze nog kan gebruiken om zijn pitch aan te scherpen voor de zinderende finale van de Zorginnovatieprijs op 17 maart, tijdens het Health Valley Event. Wie Cliff en zijn team alvast een steuntje in de rug willen geven kan hier op hem stemmen voor de publieksprijs van de Zorginnovatieprijs.