Health, data and innovation in the news – edition 20 December 2019

News

Bij ahti kijken we met interesse naar verschillende nieuwsitems op het gebied van gezondheid, data en innovaties die van invloed zijn op zorg. Zo doen we nieuwe inzichten op en discussiëren we over mogelijke verbeteringen in de zorg. Afgelopen weken zagen we deze items in het nieuws langskomen en dit delen we graag met jullie.

Net als de meeste bladen en gidsen hebben we speciaal voor de feestdagen een extra lang editie voor jullie.

Data

  1. Hoe commercieel mag het CBS opereren? – FD, 13-12-2019

Het CBS is in korte tijd een van de grootste spelers geworden in de markt voor statistisch onderzoek. Concurrerende bureaus kunnen niet op tegen het machtige instituut, en zijn bang kritiek te leveren. ‘Als mijn naam in verband wordt gebracht met dit artikel, is de hele business in gevaar.’

2. Nederland moet niet lijdzaam toezien hoe ongelijkheid groeit door Amerikaanse IT-giganten – FD, 12-12-2019

Coen Teulings, econoom en universiteitshoogleraar, over de IT-revolutie

3. Duitsland vraagt om Nederlandse steun bij bouw van Europese cloud – FD, 12-12-2019

De Duitse overheid hoopt dat Nederland zich aansluit bij de bouw van een Europees cloudnetwerk. Een Europees alternatief moet leiden tot grotere onafhankelijkheid van Amerikaanse techreuzen. Duitsland waarschuwt voor oncontroleerbare kosten en mogelijke privacyrisico’s bij data-opslag door bedrijven als Amazon en Microsoft.

 

Leefstijl, preventie

4. Waar blijft de e-health-revolutie? – FD, 14-12-2019

De verwachtingen rondom digitale zorg zijn al jaren hooggespannen. Is het een hype of gaat e-health onze gezondheid en de zorg aanzienlijk verbeteren?

5. Rotterdam wil minder fastfoodzaken, inwoners moeten gezonder worden – NOS, 11-12-2019

Rotterdam wil het fastfoodaanbod in de stad verminderen. Dat is een van de maatregelen uit het Rotterdamse preventieakkoord om de gezondheid van de inwoners te verbeteren. “In het centrum is nu makkelijker een hamburger te halen dan een appel”, zegt de Rotterdamse wethouder Sven de Langen (CDA).

6. Zorgverzekeraars: onderzoek meerdere preventieve interventies naast gecombineerde leefstijlinterventie – Zorgverzekeraars Nederland, 11-12-2019

Zorgverzekeraars vinden dat er ruimte moet zijn voor onderzoek naar andere effectieve preventieve interventies dan de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) met de bedoeling om deze – net als de GLI – eventueel in het basispakket op te nemen. Dit schrijft ZN in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar het Algemeen Overleg leefstijlpreventie van de Tweede Kamer op 12 december.

7. Artsen bundelen bewijs leefstijlaanpassingen – Medisch Contact, 06-12-2019

Artsen van diverse umc’s hebben wetenschappelijk bewijs gebundeld voor ziektes die met een leefstijlinterventie zijn te behandelen. Deze ‘bewijsbundel’ is vorige week gepubliceerd door het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (Lifestyle4Health), een initiatief van TNO en Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

8. A tale of two covariates: Why OWID and company are wrong about US healthcare – Randomcriticalanalysis.com, 07-11-2019

Interesting article showing that obesity rates are a much better predictor for life expectancy than health expenditure in developed countries.

 

Diversen Zorg

9. Minder complicaties als je geopereerd wordt door twee chirurgen – Omroep West, 11-12-2019

Patiënten genezen sneller na een kankeroperatie én de kanker wordt effectiever verwijderd als de operatie uitgevoerd wordt door twee chirurgen. Het Alrijne Ziekenhuis en het Groene Hart Ziekenhuis opereren nu vijf jaar samen bij borstkanker, schildklierkanker en darmkanker. Deze samenwerking, Samen +, begon ooit om in de regioziekenhuizen qua aantallen, ervaring te houden met complexe operaties. Na vijf jaar blijkt deze samenwerking dus ook betere resultaten af te werpen.

10. Langdurige zorg vaker thuis – CBS, 11-12-2019

In 2018 maakten 278 duizend personen gebruik van zorg op grond van de Wet langdurige zorg, 5 procent meer dan bij de invoering van deze wet in 2015. Alleen het aantal cliënten met zorg thuis nam toe, het aantal cliënten met zorg en verblijf daalde juist licht. Dat maakt het CBS bekend op basis van voorlopige cijfers over 2018, ontleend aan de Monitor Langdurige Zorg.

11. Gemeenten weten amper waar thuiszorggeld terechtkomt – NU.nl, 16-12-2019

De meerderheid van de Nederlandse gemeenten weet niet hoe geld voor thuiszorg in werkelijkheid wordt besteed. Zorgbedrijven hebben door een gebrek aan toezicht gemakkelijk misbruik kunnen maken van de decentralisatie, concluderen PointerReporter Radio en Follow the Money.

12. Steeds meer ouderen vallen tussen wal en schip door gebrek aan zorg en ondersteuning thuis – FD, 07-12-2019

Dat schrijft Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, in een opiniestuk in het FD.