Health, data en innovatie in het nieuws – editie 5 december 2019

Nieuws

Bij ahti kijken we met interesse naar verschillende nieuwsitems op het gebied van gezondheid, data en innovaties die van invloed zijn op zorg. Zo doen we nieuwe inzichten op en discussiëren we over mogelijke verbeteringen in de zorg. Afgelopen weken zagen we deze items in het nieuws langskomen en dit delen we graag met jullie.

  1. We’re all free riders, get over it – Evonomics, 26-04-2016
    En reactie daarop: Success means competing and cooperating. Adam Smith as you’ve never seen him before – Evonimics, 23-05-2016
    Interessante artikelen over hoe publiek en privaat belang onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn op het gebied van economie en ontwikkeling en de waarde die je daaruit kan halen. Wanneer is de kostprijs van free riding te hoog, en wanneer is het juist een kans en zijn de baten groter? En hoe past dit in de huidige informatie-economie?

2. Babylon Health confirms 550M raise to expand its AI based health Services – Techcrunch, 02-08-2019 en The Rwandan project: how Babylon helped rebuild healthcare in a war-shattered countryEveningStandard (UK), 12-07-2018
Nieuwe manieren van eerstelijns zorg, waar nu ook echt serieus geld aan verbonden wordt. Bijzonder is dat Babylon Health er bewust voor kiest om actief te zijn in zowel de ‘developed’ als de ‘developing’ world.

3. Het internet is stuk, maar nog niet verloren – De Volkskrant, 29 november 2019
Denkers in binnen- en buitenland zijn klaar met de constatering dat het dertig jaar oude world wide web hartstikke stuk is. Het is nu hoog tijd voor oplossingen, vindt ook Marleen Stikker. En die zijn er ook.

4. Leefstijl is het nieuwe toverwoord in de zorg – NOS Radio 1 Journaal, 2-12-2019
Leefstijl is het nieuwe toverwoord in de gezondheidszorg. Niet alleen om gezond te blijven, maar ook om ziekten te behandelen en herstel te bevorderen. Vandaag verschijnt een bundel van verschillende auteurs die wetenschappelijk bewijs aandragen voor het nut van leefstijlgeneeskunde. Het Radio 1 Journaal spreekt met Hanneke Molema, werkzaam bij TNO.

5. Delen medische data voor meeste patiënten geen punt – Medisch Contact, 18-11-2019
Patiënten hebben er geen moeite mee dat hun bloed, urine, speeksel, ontlasting, uitstrijkjes of een biopt wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Maar 5 procent kijkt hier negatief tegenaan, concludeert de Patiëntenfederatie op basis van onderzoek onder 7400 patiënten in Nederland.

6. Mantelzorgers kunnen het niet alleen, er moeten bejaardentehuizen 2.0 komen – Trouw, 8-11-2019
Hoe lossen we het sterk stijgende tekort aan mantelzorgers op? Overbelasting van mensen die voor een naaste zorgen, is een groeiend probleem. In de toekomst zal dit nog veel erger worden, blijkt vrijdag uit een vooruitblik naar 2040.

7. Consortium wil 10 miljoen euro voor noordelijk gezondheidsplatform – Leeuwarder Courant, 7-11-2019
Een consortium van 37 bedrijven steekt 6 miljoen euro in de ontwikkeling van een persoonlijk gezondheidsplatform voor Noord-Nederland. Het consortium hoopt daarbovenop op een subsidie van 4 miljoen euro van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland. Philips, Medisch Centrum Leeuwarden, de stichting Gerrit en zorgverzekeraar De Friesland trekken samen de ontwikkeling van een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) Noord-Nederland. De initiatiefnemers hopen dat over vijf jaar meer dan 200.000 Noorderlingen van de PGO gebruik maken.

8. Google’s ‘Project Nightingale’ Gathers Personal Health Data on Millions of Americans – The Wall Street Journal, 11-11-2019 (*alleen met abonnement)
Google is engaged with one of the U.S.’s largest health-care systems on a project to collect and crunch the detailed personal-health information of millions of people across 21 states.