Een verdieping op GGZ-gebruik in Amsterdam en haar gebruikers

Health Insights

In 2023 heeft Amsterdam Vitaal & Gezond een regiobeeld van Amsterdam opgesteld. Hierin werd onder andere het GGZ-gebruik in de stad in kaart gebracht. Dit toonde aan dat in de minst kwetsbare stadsdelen het ambulante specialistische GGZ-gebruik het hoogst is, terwijl dit in de meer kwetsbare stadsdelen juist lager is.

In navolging hiervan hebben wij voor de gemeente Amsterdam en Zilveren Kruis, als representanten van Amsterdam Vitaal & Gezond, een verdieping op het regiobeeld opgesteld aan de hand van CBS Microdata. Dit met als doel beter te begrijpen hoe GGZ-gebruik verdeeld is over de stad en welke Amsterdammers hier veel of juist weinig gebruik van maken.

Deze verdieping op GGZ-gebruik in Amsterdam toonde aan dat:

  1. In 2019 in Amsterdam 33 miljoen euro meer GGZ-kosten werden gemaakt dan verwacht op basis van de populatiesamenstelling van de stad.
  2. Een groot deel van deze ‘meerkosten’ werden gemaakt binnen de specialistische GGZ zonder verblijf, en meer specifiek, de zorg geleverd via zelfstandigen. Dit is vooral het geval in wijken binnen de ring.
  3. Het gebruik van specialistische GGZ zonder verblijf via zelfstandigen was opvallend hoog onder hoogopgeleide mensen.

Wil je meer weten over onze data-inzichten in GGZ-gebruik in Amsterdam? Of ben je benieuwd hoe deze inzichten tot stand zijn gekomen? Lees ons eindrapport “GGZ-gebruik in Amsterdam in beeld” of neem contact met ons op!