Amsterdamse aanpak gezond gewicht

In Nederland heeft 12% van de tien-jarigen overgewicht. In Amsterdam heeft zelfs 1 op de 5 kinderen en jongeren overgewicht of obesitas. Dit heeft ernstige gevolgen voor hun gezondheid op korte en lange termijn.

Daarom zet ahti, samen met GGD Amsterdam en Amsterdam UMC in op het voorkomen en terugdringen van overgewicht bij kinderen Het doel: alle Amsterdamse kinderen op gezond gewicht in 2033.

De gezondheidssituatie

Veel kinderen en jongeren hebben te maken met overgewicht. Dat kan te maken hebben met de thuissituatie, maar ook de omgeving waarin ze zich vaak bewegen heeft invloed. Daarnaast beïnvloeden leeftijdsgenoten elkaar, thuis en op school.

De uitdaging

Kinderen met overgewicht en obesitas houden dit bijna altijd ook in hun volwassen leven. Ze hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van allerlei gezondheidsproblemen zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Er is dus een duidelijk urgentie om dit probleem aan te pakken.

Doel van het project

Het uiteindelijke doel van het project is een gezond gewicht voor alle kinderen in Amsterdam in 2033. Om dit te bereiken moeten kinderen zich bewust worden van het belang van gezondheid en hoe je gezond blijft.

Er zijn veel externe factoren van invloed, zoals de beschikbaarheid van ongezond voedsel op scholen, in hun buurt en het voedingspatroon thuis, waardoor het extra belangrijk is om een ​​positieve houding ten opzichte van gezondheid en gezonde voeding te krijgen.

Wat is de rol van ahti

Ahti werkt samen met GGD Amsterdam, Amsterdam UMC en andere partners aan projecten die jongeren helpen gezondere keuzes te maken.

Een voorbeeld is de Gezonde Coach in lokale supermarkten in de buurt van middelbare scholen. Hier gaan scholieren vaak naartoe om een ​​lunch of tussendoortje te kopen. We trainen het winkelpersoneel, dat ongeveer dezelfde leeftijd heeft, om de scholieren te helpen gezondere keuzes te maken.

Volgens verkoopgegevens van de deelnemende supermarkten namen de scholieren geleidelijk gezondere voedingsgewoonten aan.

Overzicht

Naam: Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht

Status: Actief

Partners: Gemeente Amsterdam, GGD, Amsterdam UMC, Albert Heijn/Ahold

Voor meer informatie: Martijn Kriens, Director Business Development, of de website van de gemeente Amsterdam.