Elk jaar krijgen tussen de 150 en 200 mensen in Amsterdam de diagnose HIV/AIDS. Vaak is de ziekte dan al in een vergevorderd stadium. Om te voorkomen dat mensen in een (te) laat stadium gediagnosticeerd worden (met bijbehorende hoge zorgkosten) en verdere verspreiding van het virus in te dammen, werkt ahti samen met Amsterdam UMC (locatie AMC), AIGHD, SHM, Imperial College London, GGD Amsterdam, SOA AIDS Nederlands en het RIVM samen. Door gebruik te maken van mapping met behulp van GIS-methodes brengen wij voor beleidsmakers in kaart waar de huidige en toekomstige HIV-infecties zich bevinden en wat de risicobuurten zijn.

Eerder HIV/AIDS besmettingen traceren

Naar schatting heeft ongeveer 6 procent van de HIV-geïnfecteerden in Amsterdam de diagnose nog niet gekregen. Dat zijn dus ongeveer 380 mensen die niet weten dat ze geïnfecteerd zijn. Elk jaar krijgen tussen de 150 en 200 mensen in Amsterdam een HIV-diagnose, maar vaak is de ziekte is dan al in een vergevorderd stadium. De groep die pas laat de diagnose te horen krijgt, is van specifiek belang. Dat komt omdat het risico om anderen te infecteren relatief hoog is. Daarbij is een succesvolle behandeling in een later stadium moeilijk en kostbaar. Het is dus belangrijk om HIV besmettingen sneller te traceren om verdere besmettingen te voorkomen.

Data helpt huidige en toekomstige HIV-infecties in kaart te brengen

Het H-TEAM (HIV Transmission Elimination Amsterdam) bestaat uit een samenwerkingsverband tussen verschillende lokale partijen. Zij houden zich bezig met de preventie en zorg rondom HIV/AIDS. Ahti start binnen dit H-TEAM een project om HIV-geïnfecteerde personen te traceren die nog niet weten zij dit virus met zich meedragen. Dit doen wij door ‘mapping’ waar wij GIS-methodes (Geografisch Informatie Systeem) bij gebruiken. Door verschillende geografische en demografische gegevens met elkaar te combineren, kunnen wij de huidige en toekomstige HIV-infecties binnen Amsterdam in kaart brengen. Daar komen ook specifieke risicobuurten naar boven, de zogenaamde hotspots. Met deze informatie kunnen wij een meer gebiedsgericht aanpak faciliteren voor het testbeleid, de strategieën en interventies rondom HIV.

Status van H-TEAM

In 2015 hebben we van het MAC Aids Fonds een subsidie toegekend gekregen. Vervolgens hebben we in november 2018 de eerste resultaten van de hotspots modellen gepresenteerd op het nationale STD/HIV/SEKS congres. Het data-onderdeel in dit project hebben wij eind februari 2020 afgerond. Lees meer over het project en de resultaten op de website van het H-TEAM.

Partners

  • Amsterdam UMC (locatie AMC)
  • Amsterdam Institute for Global Health and Development (AIGHD)
  • HIV Monitoring Foundation (SHM)
  • Imperial College London
  • GGD Amsterdam
  • SOA AIDS Nederland
  • National Institute for Public Health and the Environment (RIVM)

Contact

Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem contact op met Michiel Heidenrijk (Founder and Executive Director)

Michiel Heidenrijk
Founder & Executive Director
Kunnen we iets voor jou betekenen?

Zoek jij een partner die jou verder kan helpen met het verkrijgen van inzichten uit data-analyses? Neem dan contact op met Michiel Heidenrijk!

Bericht delen