Onlangs heeft Cytek Biosciences het EMEA kantoor gevestigd in het Amsterdam Life Sciences District. Wij spraken Lars J.T. Droog, Directeur EMEA Operations, om meer te weten te komen over de mensen achter de organisatie.

Kun je iets over jouw rol en jouw achtergrond vertellen?

Ik ben gelukkig getrouwd, heb drie kinderen en heb een economische achtergrond. Op mijn achttiende ben ik in Amsterdam gaan wonen en ben na de HES in de luchtvaart terecht gekomen. Ik hou ervan om in zogenaamde ‘gereguleerde industrieën’ te werken en ben na de luchtvaart eerst bij een bedrijf terecht gekomen in de chemie (Tosoh Corporation/Tosoh Biosciences) en daarna in de life sciences (Thermo Fisher Scientific). Vanaf 2019 ben ik aan de slag gegaan bij Cytek Biosiences. Ik vind het een ontzettend mooie uitdaging om van scratch iets op te bouwen. In 2019 is voor de EMEA regio de nieuwe BV opgericht in Nederland, dus het regionale hoofdkantoor is nog jong. Ons mondiale hoofdkantoor in Fremont, Amerika, bestaat al langer. Vanuit daar is de innovatie rond de ontwikkeling van de flow cytometers begonnen en nu uitgerold naar Europa en Azië met een wereldwijd netwerk met kantoren, service organisaties en productiefaciliteiten.

Bij Cytek ben ik verantwoordelijk voor de BV. Zoals ik vertelde is die in 2019 opgezet, in september openden we onze deuren in Nederland. Door de COVID-19 pandemie moesten we in maart 2020 de deuren weer sluiten en allen vanuit huis werken. Het werd lastig om (nieuwe) relaties te bezoeken. Een uitdaging als je net een nieuwe kantoor opent. We hadden achteraf gezien maar 6 maanden de tijd gehad om mensen live te ontmoeten en te leren kennen. Gelukkig zijn we van huis uit al een innovatieve organisatie, dus het was een kleine stap om vanuit huis te gaan werken. Onze IT was er al op ingericht en we konden digitaal verder.
Maar op het intermenselijke aspect van werken heeft het een grote impact gehad. Want als je elkaar niet meer kan ontmoeten, zowel als collega’s als met je klanten, moet je creatief zijn hoe je dat goed kan laten verlopen. Ik denk dat conference calls nooit het intermenselijke contact kunnen vervangen. Juist de tijd voor of na een meeting is het meest bepalend voor een goede ontmoeting. Het grootste gedeelte van ons team is aangenomen tijdens de COVID-19 pandemie, dus het was een uitdaging om daar een Cytek-teamspirit van te maken op afstand. Met alle communicatiemiddelen en positieve energie vanuit de wereldwijde vestigingen zijn we er toch in geslaagd een Cytek-bedrijfscultuur te creëren. Ik ben heel trots op onze mensen dat we de afgelopen maanden zo gedreven te werk zijn gegaan, een hecht team zijn geworden én de business in zo’n kleine 2 jaar enorm hebben laten groeien. We zijn ook erg blij met het warme welkom die we vanuit de markt hebben mogen ontvangen.

Wat doet Cytek Biosciences vanuit Nederland?

Op het kantoor in Nederland zitten voornamelijk ondersteunende diensten: customer service, finance, HR, IT, supply chain management, het training en het repair center. We gaan hier ook onze eigen mensen trainen en aan klanten en distributeurs trainingen aanbieden. We hebben een zeer warme ontvangst gekregen in de regio van gerenommeerde organisaties in Nederland en andere landen in onze regio. We werken graag met mensen uit de regio’s waar wij ook onze klanten bedienen. In elk Europees land zijn er verschillen in taal en cultuur, dus we laten onze ‘technical sales representatives’, ‘field service engineers’ en ‘technical application specialists’ vanuit de verschillende Europese landen werken. Dit zijn veelal mensen met een Phd in bijvoorbeeld biologie, biochemie, immunologie, virologie of oncologie, dus zij zijn een goede inhoudelijke gesprekspartner voor onze klanten.

Onze business is begonnen met de ontwikkeling van een spectrale flow cytometer, een innovatieve ontwikkeling binnen de flow cytometrie. Deze technologie berust op het fluorescentieprincipe om, met behulp van lasers en fluorochromen, celpopulaties en hun eigenschappen te onderzoeken. De cellen worden steeds gemeten (Cyto + Metry) in een vloeistof (Flow), zoals bloed. De uiteindelijke read-out van een flow experiment kan gebruikt worden door researchers om de effectiviteit van een bepaalde therapie (kanker, viraal,…) te bepalen maar ook voor het diagnosticeren van bepaalde aandoeningen zoals onder andere lymphoma’s en HIV.

Onze flow cytometer, de Aurora, onderscheidt zich door de manier waarop de fluorochromen gedetecteerd worden waardoor we een maximale hoeveelheid informatie uit patient samples kunnen halen. We hebben nu ook een cel sorter op de markt, de Aurora CS. Dit is een echte gamechanger in de markt, die researchers toelaat om de cellen waarin men geïnteresseerd is, te analyzeren maar nadien ook te collecteren voor downstream analyses en toepassingen.

Naast de technologie houden we ons ook steeds meer bezig met de service eromheen, om zo een echte solutions provider te zijn. We willen onze klanten geheel ontzorgen. Daarom bieden we nu ook reagents aan, hebben we GDP gecertificeerde opslagfaciliteiten om alles gecontroleerd op temperatuur op te slaan en houden we een voorraad aan om snel aan de vraag te voldoen. We blijven in ontwikkeling, nu onder andere door te werken met milieuvriendelijke oplossingen voor verpakkingen.

Waarom heeft Cytek voor Amsterdam gekozen om zich te vestigen?

Ieder land in Europa heeft zijn eigen voor- en nadelen en regels, bijvoorbeeld VAT legislation. Daarom zijn we op zoek gegaan naar de meest geschikte plek ter ondersteuning van de verschillende markten in Europa. Nederland bleek een goede toegangspoort voor Europa, alles gaat nu via Amsterdam. We hebben een goede partnership met de autoriteiten, het vestigingsklimaat in Nederland is fijn en alles is soepel en professional geregeld. Samenwerking zit in ons DNA en de samenwerking hier tussen alle ketenpartners (autoriteiten, fabrikanten en logistiek dienstverleners) gaat heel goed.

Doordat we instrumenten, onderdelen en reagents hier op voorraad hebben, kunnen we services bieden zoals next day deliveries en whiteglove deliveries. We kunnen alles direct in het lab leveren en installeren klaar voor gebruik. Verder is in een mondiale organisatie ook de bereikbaarheid heel belangrijk, zowel vanuit het buitenland (Schiphol), als de regio in.
Toen we gingen zoeken naar een lokatie voor ons regionale hoofdkantoor waren we erg gecharmeerd van de faciliteiten in het AHTC. Het is een mooi pand met gelijkgestemden bij elkaar. Zo kunnen we ook op informele wijze zoeken naar partnerships bij de ontmoetingsmomenten die hier georganiseerd worden. We zien er enorm naar uit als er straks weer regelmatig events georganiseerd worden, waar we elkaar kunnen inspireren en laagdrempelig kunnen leren wat andere organisaties in dit gebied doen. Startups hebben bijvoorbeeld meestal nog weinig bekendheid en als je ze dan via zo’n event met elkaar in contact kan komen, kun je onderzoeken of samenwerking mogelijk is en samen iets laten groeien.

Creatief tijdens COVID-19

Ook wij zijn tijdens de COVID-19 pandemie gaan kijken hoe wij konden helpen. We werkten vanuit huis en konden nu ook niet meer zomaar op bezoek bij klanten, zoals bijvoorbeeld de ziekenhuizen, want daar waren strikte bezoekregels. Dus onze Demo-apparaten zouden een slapend bestaan hebben geleid, als wij niet creatief gingen nadenken wat we wél konden doen. We gingen brainstormen en hebben onze Demo-apparaten uitgeleend aan onderzoekscentra die daarmee gingen uitzoeken wat voor effect COVID-19 heeft op het menselijk immuunsysteem. Zo konden we ook ons steentje bijdragen. Er komen nu publicaties uit waarvan het onderzoek is gedaan met onze Demo-apparaten. Het voelt goed dat Cytek hieraan kon bijdragen. En zo werkt het bij Cytek: we hebben een gedeelte passie binnen de organisatie en zijn gedreven en gemotiveerd om het verschil te maken.

Ook benieuwd naar de mogelijkheden in het Amsterdam Life Sciences District?

Neem contact met ons op! Er wordt volop gebouwd en gerenoveerd in het gebied, dus er komt ruimte vrij voor startups, scale-ups en (internationaal) gerenommeerde organisaties.

Categorieën: InnovatieNieuws

Bericht delen