Bij ahti kijken we met interesse naar verschillende nieuwsitems op het gebied van gezondheid, data en innovaties die van invloed zijn op zorg. Zo doen we nieuwe inzichten op en discussiëren we over mogelijke verbeteringen in de zorg. Afgelopen weken zagen we deze items in het nieuws langskomen en dit delen we graag met jullie.

1. Huisartsen voorstander van het tijdig opsporen van patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten – Nivel, 6 juni 2019

Selectieve screening van hart- en vaatziekten kan plaatsvinden in de huisartsenpraktijk, maar dan moeten hier wel voldoende tijd en middelen voor beschikbaar zijn. Dit blijkt uit onderzoek van Nivel onder 118 huisartsen, in opdracht van de Hartstichting. Huisartsen staan ook positief ten opzichte van bloeddrukmetingen buiten de huisartsenpraktijk, mits dit kwalitatief goed gebeurt en er goede adviezen worden gegeven ten aanzien van de vervolgprocedure.

2. Digital health breakthrough as US insurers agree to pay for insomnia app – Financial Times, 11 juni 2019 (*alleen voor abonnees)

Hundreds of thousands of Americans will be able to access an app to tackle sleeplessness after CVS Health, which administers health benefits for insurers and big employers, set up a way for the treatment to be paid for in the same way as a drug.

3. Huisarts voorstander opsporen hart- en vaatziekten – Pharmaceutisch Weekblad, 11-6-2019

Selectieve screening van hart- en vaatziekten kan plaatsvinden in de huisartsenpraktijk, maar dan moeten huisartsen daar wel voldoende tijd en middelen voor krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel onder 118 huisartsen, in opdracht van de Hartstichting.

4. 10 miljoen voor One Health onderzoek Nederland – Radboud UMC, 12 juni 2019

Het Netherlands Centre for One Health, waar het Radboudumc partner van is, zal de komende vijf jaren onderzoeken hoe we in Nederland beter voorbereid kunnen zijn op infectieziekten overgedragen door muggen. Hiertoe heeft NWO een bedrag van bijna negen miljoen euro onderzoeksgeld toegekend, aangevuld tot 10 miljoen door bijdragen van zeven publieke organisaties die meewerken in het onderzoek. Uniek is het multidisciplinaire karakter van de samenwerking, waarbij ook gebruik wordt gemaakt van Citizen Science. Het onderzoek wordt gecoördineerd vanuit het Erasmus MC.

5. Nieuwe bekostiging ggz – Medisch Contact, 5 juni 2019

Een simpeler en transparanter systeem om de ggz te financieren

6. ‘Ziekenhuiszorg voor oudere laat te wensen over – AD, 18-6-2019
De ziekenhuiszorg voor oudere mensen moet veel beter worden afgestemd op hun individuele behoeften, blijkt uit een nieuw rapport. Vaak hebben ouderen meerdere gezondheidsproblemen tegelijk en ook kan een reguliere ziekenhuisbehandeling ze een psychische of lichamelijk terugval bezorgen.

7. Elsevier is strijdbaar: concurreer niet op data, maar op analyses – FD, 23 juni 2019
Europa heeft de eerste slag om data verloren, zegt Elsevier-strateeg Alexander van Boetzelaer. Maar de toekomst zit niet in data, die zit in de analyse ervan. Geld is er niet voor nodig, wel samenwerking.

8. Zorginstituut wil van 1.500 naar 300 kwaliteitsindicatoren – Zorgvisie, 21 juni 2019
Het Zorginstituut Nederland (ZIN) wil de komende jaren het aantal kwaliteitsindicatoren terugbrengen van 1.500 naar 300. Dat moeten vooral uitkomstindicatoren zijn, zegt bestuursvoorzitter Sjaak Wijma in een interview met Zorgvisie.

9. Habit Change – Duke University | Center for Advanced Hindsight, juni 2019
Literatuurstudie naar gedragsverandering met zeer veel voorbeelden binnen gezondheidsdomein.

Categorieën: Nieuws

Bericht delen